Νίκες Σάντερς και Κρουζ στον Ουσκόνσιν

Μπέρνι Σάντερς για τους Δημοκρατικούς και Τέντ Κορύζ για τους Ρεπουμπικάνους, είναι οι νικητές των προκριματικών εκλογών για τον Λευκό Οικο που διεξήχθησαν στο Ουισκόνσιν δείχνουν. Είναι μια νίκη που δίνει στους δύο υποψηφίους, που υπολείπονται σε εκλέκτορες από τους αντιπάλους τους, Χίλαρι Κλιντον και Ντ. Τραμπ, την ελπίδα να συνεχίσουν τον αγλωνα της διεκδίκησης του χρίσμστος. Η επόμνεη μαγάλη μάχη για τους Δημοκρατικούς που θα κρίνει εν πολλοίς και την έκβαση της μάχης, είναι η Νέα Υόρκη. 

Στους Δημοκρατικούς της πολιτείας, ο Μπέρνι Σάντερς συγκεντρώνει το 56,3% ενώ η Χίλαρι Κλίντον 43,4%.

Στους Ρεπουμπλικανούς του Ουισκόνσιν, ο Τεντ Κρουζ εμφανίζεται στο 48,7% ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ στο 34,6%. Ο Τζον Κάσιτς βρίσκεται στο 14,2%. Ο  Κρουζ πανηγύρισε τη νίκη ως «σημείο καμπής, μία φωνή από τον σκληρά εργαζόμενο λαό του Ουισκόνσιν προς όλη την Αμερική ότι έχουμε επιλογή, έχουμε μία πραγματική επιλογή».

Ο ηττημένος Τραμπ παρουσιάσθηκε εξοργισμένος και με μια σκηλρή ανακοίνωση επιτέθηκε στον Κρουζ λέγοντας πως ο Κρουζ «είναι χειρότερος από μαριονέτα, είναι δούρειος ίππος που χρησιμοποιείται από τα αφεντικά του κόμματος για να κλαπεί το χρίσμα από τον κ. Τραμπ».

Με το Ουισκόνσιν, οι εκλέκτορες που έχει συνολικά ο Τραμπ φτάνουν τους 740 και εκείνοι του Κρουζ τους 514 (ο Κάσιτς είναι στους 143). Για το χρίσμα απαιτούνται 1237 εκλέκτορες.

Ο Σάντερς κερδίζει για έβδομη φορά στις τελευταίες οκτώ πολιτείες –ωστόσο παραμένει αρκετά πίσω από την Κλίντον στον αριθμό εκλεκτόρων και το ενδεχόμενο τελικής επικράτησής του απομακρύνεται αφού το σύστημα των Δημοκρατικών δίνουν εκλέκτορες σε όλους τους υποψηφίους.

Ενδεικτικά, το Ουισκόνσιν δίνει στον Σάντερς 45 εκλέκτορες και στην Κλίντον 31, έστω κι αν είναι η χαμένη. Όταν προστεθούν στο σύνολο, φαίνεται ότι η Κλίντον παραμένει αρκετά μπροστά.

Επιπλέον, και αυτό είναι το κυριότερο, η Κλίντον ποντάρει στα τέσσερα μεγάλα «κάστρα» που ακόμη δεν έχουν ψηφίσει –με πρώτη τη Νέα Υόρκη, στις 19 Απριλίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here