Νέο τελεσίγραφο Τουρκίας στους Κούρδους της Συρίας, με ευλογίες ΗΠΑ: Αν δεν αποσυρθείτε δυτικά του Ευφράτη θα επιτεθούμε

Εχοντας την συγκατάθεση των ΗΠΑ, όπως έδειξε η χθεσινή επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν στην Αγκυρα, η Τουρκία επανέλαβε σήμερα ότι δίνει το πολύ διορία μιας εβδομάδας στις ομάδας της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, προκειμένου να αποσυρθούν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Οπως είπε στο ΝΤV ο τούρκος υπουργός Αμυνας Fikri Isik οι Κούρδοι πρέπει να αποσυρθούν πέρα από τον Ευφράτη γιατί διαφορετικά η Τουρκία που θα παρακολουθεί στενά το θέμα, έχει κάθε δικαίωμα να επέμβει! Μέχρι στιγμής πάντως πρόσεθεσε δεν έχουμε καταγράψει κάποια αποχώρηση.

Η δήλωση αυτή έρχεται την επομένη της κατάληψης της πόλης Τζαραμπλούς από τις σύρους αντάρτες και τουρκικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».  Απελευθέρωση που έγινε αμαχητί, καθώς οι δυνάμεις του ISIS, υποχώρησαν χωρίς μάχη, προκειμένου να ενισχύσουν τα υπόλοιπα μέτωπα άμυνας τους.

Η Τουρκία δεν κρύβει άλλωστε ότι στόχος της επιχείρησης δεν είναι μόνο οι δυνάμεις του ισλαμικού κράτους αλλά και οι δυνάμεις των Κούρδων του PYD και της YPG, τις οποίες θεωρεί επικίνδυνες για την εθνική της ασφάλεια, καθώς τις συνδέει με το PKK.

Αυτό που βασικά επιδιώκει η Τουρκία είναι να μην καταφέρουν οι Κούρδοι της Συρίας, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη μάχη  κατά του ISIS να απελευθερώσουν ολόκληρη τη περιοχή της Β. Συρίας.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Οι ΗΠΑ που είναι σύμμαχοι και με τους Κούρδους της Συρίας και με την Τουρκία, επέλεξαν στη παρούσα φάση να μην πιέσουν άλλον το καθεστώς Ερντογάν αλλά την κουρδική πλευρά. Γι αυτό και πληροφορίες από την γκυρα λένε ότι ο Τζο Μπάιντεν υποσχέσθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι Κούρδοι θα αποσυρθούν στον Ευφράτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωπος της συμμαχίας κατά του ISIS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έγραψε στο τουίτερ ότι οι κουρδικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί νατολικά του Ευφράτη ετοιμάζοντας την μεγάλη επίθεση για την απελευθέρωση της Ράκκα από τους ισλαμιστές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι μικρός αριθμός κουρδικών δυνάμεων είχαν μετακινηθεί ανατολικά της όχθης του ποταμού και οι περισσότερες είναι ακόμη στη δυτική πλευρά.

Στρατιωτικές δυνάμεις των Κούρδων φαίνεται ότι είναι ακόμη γύρω από τη πόλη Μανμπίζ που απελευθέρωσαν πριν δύο εβδομάδες ενώ ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG Redur Xelil, τόνισε οτι το YPG είναι Σύριοι και είναι παρόντες στη Συριακή γη. Η Τουρκία δεν μπορεί να θέτει απαγορεύσεις στη κινήσεις των Σύριων πολιτών στη χώρα τους».

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here