Νέο ρεκόρ υποκρισίας στον ΟΗΕ: «Απαράδεκτο» βρίσκουν τον πόλεμο στη Συρία εκείνοι που τον επιδοτούν για τον έλεγχο των αγωγών

Το Συριακό, την προσφυγική κρίση και την τρομοκρατία καλούνται να αντιμετωπίσουν 135 ηγέτες και 50 εκπρόσωποι χωρών απ΄ολο τον κόσμο που συμμετέχουν στη γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση στη Συρία και ειδικά στο Χαλέπι.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε  πως η κατάσταση στην Συρία είναι απαράδεκτη και πως η διεθνής κοινότητα δεν είναι τόσο ενωμένη όσο θα έπρεπε για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για παραπάνω από πέντε χρόνια στην χώρα.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Συρία είναι απαράδεκτο, όμως δεν είμαστε ενωμένοι στην αντιμετώπισή του», είπε ο Ομπάμα κατά την σύνοδο με θέμα τους πρόσφυγες που πραγματοποιείται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Φρανσουά Ολάντ είπε

«Φτάνει!» Και εξήγησε ότι εννοεί ως απαράδεκτο μία ακόμη κατάπαυση του πυρός να καταρρέει μέσα σε λίγες μέρες. Κατηγόρησε δε ευθέως την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Στη Συρία αναφέρθηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος ζητώντας αμέση πολιτική λύση.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Ταγίπ Ερντογάν, της πρώτης στον ΟΗΕ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αφιερώθηκε στον Φετουλάχ Γκιουλέν. Τον χαρακτήρισε τρομοκράτη, εναντίον του οποίου πρέπει να αναλάβουν δράση όλες οι χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται το δίκτυό του.

Στην παρθενική ομιλία της στη Γενική Συνέλευση, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τους ηγέτες ότι και μετά το Μπρέξιτ το Ηνωμένο Βασιλείο θα μείνει ισχυρός εταίρος στην πρώτη γραμμή των μεγάλων θεμάτων και κάλεσε τον ΟΗΕ να εκσυγχρονιστεί για να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις

Το πρόβλημα στη Συρία τέθηκε χτες και στη διάρκεια υπουργικής συνόδου της λεγόμενης «Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας» και γίνεται στο περιθώριο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σάφερ, η σύνοδος προγραμματίστηκε εκτάκτως με τη συμμετοχή υπουργών και άλλων αξιωματούχων από ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, και άλλες «δυνάμεις» οι οποίες ενεργητικά ή με την σιωπή τους έχουν αποδεχτεί τον αγώνα εκμετάλλευσης πετρελαίων και κυρίως αγωγων που περνούν απο το έδαφος της Συρίας

Οι συνομιλιες φυσικά κατατρίβονται στο ποιος από τους δύο ουσιαστικούς αντιπάλους (ΗΠΑ και Ρωσία) είναι περισσότερο υπεύθυνος, χωρίς όμως να αναφέροντι ποτέ σε αυτές. Το στόχαστρο είναι στον Άσαντ (που κατά κάποιο τρόπο στηρίζεται από τη Ρωσία) και στους «δημοκράτες αντικαθεστωτικούς» που τον μάχονται (και στηρίζονται από τις ΗΠΑ). Μέχρις ότου εξάλλου εκτραχυνθεί και η κατάσταση με το ISIS, όσο στήριζαν αρχικά τους αντικαθεστωτικούς, μαζί τους ήταν έμπρακτα και οι Τούρκοι (για το Κουρδικό ζήτημα που τους καίει) αλλά και οι ΗΠΑ. Στην πορεία επισήμως αποστασιοποιήθηκαν όλοι από το ISIS που εξάλλου χάνει έδαφος και μένουν τώρα ουσιαστικά δύο αντίπαλοι, ο Άσαντ και οι «δημοκράτες» που δεν τον θέλουν

Στην κατάρρευση της πρόσφατης εκεχειρίας επαναλήφθηκε το γελοίο (αν δεν ήταν τραγικό) σκηνικό με ΗΠΑ και Ρωσία να κατηγορουν οι μεν τον Άσαντ η δε τους αντικαθεστωτικούς και τις ΗΠΑ, ότι «οι άλλοι» παραβίασαν την εκεχειρία πρώτοι….

ΟΙ ΗΠΑ είπαν ότι κατα λάθος βομβάρισαν συριακά κυβερνητικά στρατευματα και ότι στόχος τους ήταν να σταματήσουν κινήσεις των τζιχαντιστών

Ο πολύνεκρος βομβαρδισμός προ τριημέρου εναντίον κυβερνητικών θέσεων στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ από μαχητικά των ΗΠΑ αλλά και των Δανών, του Ιράκ και της Βρετανίας, αποδόθηκε (από τις ΗΠΑ) σε λανθασμένες πληροφορίες

«Κάναμε λάθος» είπαν οι Αμερικανοί «και μάλιστα σταματήσαμε τον βομβαρδισμό όταν μας ενημέρωσαν οι Ρώσοι για το λάθος μας»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει την επίμονηάρνηση των ΗΠΑ  να συνεργαστουν με τη Ρωσία στην καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους», του πρώην «Μετώπου Νούσρα» και «άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Αντίθετος με την  παράταση της εκεχειρίας, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες, εμφανίστηκε ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, που κατήγγειλε τις ΗΠΑ για «κατάφωρη και μελετημένη επίθεση σε βάρος του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ προς όφελος των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Ιρανός υφυπουργός  Εξωτερικών, Τζαμπέρι Ανσάρι, κατήγγειλε τις «εχθρικές προς τη Συρία δυνάμεις» πως «χρησιμοποιούν όλη την ενέργειά τους για να συντηρήσουν τον τρομοκρατικό πόλεμο στη Συρία οποτεδήποτε το συριακό κράτος επιτυγχάνει απτή πρόοδο» είτε στο έδαφος, είτε αλλού, αυξάνοντας την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις»

Ο Ιρανός αξιωματούχος, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε πως «η Τεχεράνη «είναι αποφασισμένη να συνεχίσει κάθε δυνατή υποστήριξη στον πόλεμο της Συρίας κατά των τρομοκρατών».

Ο Ερντογάν και το ΚΟΥΡΔΙΚΟ

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος  στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία υποστήριξε ότι ο επόμενος στόχος είναι η «απελευθέρωση» της περιοχής Αλ Μπαρ από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» μετά την «εκκαθάριση» των περιοχών Τζαραμπλούς και Ράι. Κατήγγειλε τις πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, YPG και PYD πως «επιδιώκουν να ενώσουν τα καντόνια από το Αφρίν και να φθάσουν μέχρι τη Μεσόγειο».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here