Νέο πλήγμα στην κυβέρνηση από το «Οχι» των ΑΝΕΛ στην εξίσωση του συμφώνου συμβίωσης με το γάμο, στα εργασιακά

Η άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται ευρωπαϊκή οδηγία, όπου προβλέπεται η καθολική εξίσωση του συμφώνου συμβίωσης με το γάμο (είτε αφορά ετερόφυλους, είτε ομόφυλους), όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα(π.χ η διεκδίκηση συνυπηρέτησης και οικογενειακών επιδομάτων), δημιουργεί ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στην πολιτική συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.

Η συνεχής αρνητική στάση των ΑΝΕΛ σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν σχέση με την κατοχύρωση ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων, όπως η παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών και η διεύρυνση του συμφώνου συμβίωσης σε προηγούμενο νόμο, ρυθμίσεις που πέρασαν με ψήφους της αντιπολίτευσης, προκαλεί πλέον σοβαρά ερωτηματικά για την ίδια την πορεία της συγκυβέρνησης και τον αναχρονιστικό και υπερσυντηρητικό ρόλο του Καμμένου , ο οποίος διεκδικεί και εοιβάλει τις θέσεις τους, εκβιάζοντας ανοικτά τον πρωθυπουργό και απειλώντας να άρει την στήριξη του.

Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από την απαράδεκτη εξωθεσμική στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ στην υπόθεση των θρησκευτικών όταν έλεγε στον Αρχιεπίσκοπο, ότι αν του το ζητήσει μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση!

Η στάση των ΑΝΕΛ στη Βουλή

Κατά την πρώτη συνεδρίαση επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, την Τρίτη, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης δήλωσε ότι καταψηφίζει τα άρθρα 3 και 4 του πρώτου μέρους το σχεδίου νόμου, υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχουν διατάξεις που αφορούν την καθολική εξίσωση του γάμου με το Σύμφωνο Συμβίωσης και πως «ανοίγει ο δρόμος και για την τεκνοθεσία» από ομόφυλα ζευγάρια.

«Πάμε να νομιμοποιήσουμε το τρίτο φύλο» υπογράμμισε ο Κ. Κατσίκης και έκανε λόγο για «αποχριστιανισμό των σύγχρονων κοινωνιών» και για διαμόρφωση «κοινωνίας χαλαρών ηθών».

Παράλληλα την επιφύλαξή τους εξέφρασαν οι εισηγητές του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.

«Σε σχέση με την έκταση και την εμβέλεια του ορισμού που δίνεται στο σημείο του νομοσχεδίου που αναφέρεται ως οικογενειακή κατάσταση, έχουμε μια εξίσωση, πλέον, των προβλεπόμενων στον Αστικό Κώδικα τύπων γάμου και του Συμφώνου Συμβίωσης του ν.4356/2015 και είναι καθολική, όπως λέει η αιτιολογική έκθεση» είπε ο Δ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων, διατυπώνοντας επιφύλαξη, παρότι -όπως είπε- ήταν σύμφωνος με το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας: «Εδώ, οι διατάξεις, οι οποίες αναφέρονται στο Σύμφωνο Συμβίωσης δεν έχουν, ούτε μπορούν να έχουν κάποια σχέση, είτε με το γάμο είτε με την υιοθεσία».

Εξήγησε ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών έχει αντιστοιχία με το Σύμφωνο Συμβίωσης ετερόφυλων ζευγαριών, οι έννομες συνέπειες του δεύτερου πλέον μεταφέρονται στο χώρο του πρώτου, ως έννομες συνέπειες και ως πεδίο εφαρμογής. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, ούτε υιοθεσία, ούτε γάμος κ.λπ. Για αυτά τα θέματα, εάν κάποια κυβέρνηση αντιληφθεί κάπως διαφορετικά τα πράγματα, θα πρέπει να νομοθετήσει».

Δεν μπορούν να γίνουν, ούτε με υποψίες, ούτε με ένα τρόπο, ότι ανοίγεται ένα παράθυρο προς άλλες ρυθμίσεις».

Η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν την κοινοτική οδηγία.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκές οδηγίες για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, για την διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, κ.ά.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη πέντε οδηγίες, οι οποίες αφορούν την αρχή της ισότητας, την κατάχρηση της αγοράς και της κεφαλαιαγοράς και επίσης την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από τα εγκλήματα της κιβδηλείας και της παραχάραξης, ενώ περιλαμβάνει και μια αυτοτελή ρύθμιση, η οποία αφορά στη σύσταση Εθνικού μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας και σε υπαλλήλους των Σωμάτων κράτησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here