Νέο μήνυμα Ομπάμα σε Βερολίνο: Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή της ανάπτυξης, έφτασε η στιγμή για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Και νέα, ακόμη πιο καθαρό μήνυμα για την ανάγκη άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έστειλε στον ευρωπαϊκό Βορρά(βλ. Βερολίνο) ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ομπάμα τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς ελάφρυνση του χρέους», χαρακτηρίζοντας πολιτικό θέμα το θέμα του χρεους.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θέλει να αδικήσει κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά που δείχνουν διστακτικότητα όσον αφορά την ελάφρυνση, λέγοντας πως έχουν το δικό τους πολιτικό ακροατήριο και τους ψηφοφόρους τους.

Πάντως, επέμεινε ότι τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξής, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για την ελάφρυνση του χρέους.

«Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη», συνέχισε. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, επανέλαβε και σημείωσε πως οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός έχει τη βούληση να συνεχίσει στις μεταρρυθμίσεις, να κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική στις επενδύσεις.

«Όταν η οικονομία συρρικνώνεται με τέτοιους ρυθμούς χρειάζεται σαφώς και αναπτυξιακή ατζέντα», συνέχισε. Υπογράμμισε πάντως ότι είναι αναγκαίες και κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εστίασε στον συνδυασμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με καλή δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει η Ελλάδα συνεχίζει να μεταρρυθμίζεται, το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση του χρέους και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη.

Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη των δηλώσεών του, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και αναφερόμενος στα ιδεώδη της Δημοκρατίας.

Σωστός δρόμος 

«Ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, και εμείς τις κάναμε (χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Γουόλ Στριτ ήταν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος, επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ, τόνισε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αισιόδοξος ότι η Αγγέλα Μέρκελ θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο Έλληνας πρωθυπουργός   

Σαφές και ευθύ μήνυμα ότι «η κοινωνία και η οικονομία μας μετά από 7 χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τις κοινές δηλώσεις τους με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να εκπληρωθούν όσα δικαιούται η Ελλάδα: ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, επανακαθορισμό των συμφωνηθέντων  πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε από την αρχή ο Μπαράκ Ομπάμα στην ελληνική προσπάθεια, ανέτρεξε στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν για να επισημάνει ότι η διεθνής κοινότητα είδε καθαρά αυτό το  ζήτημα όταν το 1953 με τη βοήθεια και τη στήριξη τότε των ΗΠΑ ρύθμισε το χρέος της ηττημένης μεταπολεμικά Γερμανίας συνδέοντας το με ρήτρα ανάπτυξης. Και να υπογραμμίσει, κατόπιν τούτου, ότι:  «Σήμερα η ισχυρή πια Γερμανία ως η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε και επικέντρωσε στον κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, ως μιας χώρας που αποτελεί καθοριστικό πυλώνα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Στις συζητήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο τέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό, όπου συζήτησαν για την ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επιπλέον συζήτησαν την ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών διμερών σχέσεων.

Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Στηρίζουμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Tόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας:

Πριν από ενάμισή χρόνο, κληθήκαμε, παρότι νεοεκλεγμένη κυβέρνηση, να λάβουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Και θέλω, με την ευκαιρία, να αναγνωρίσω και δημόσια τον ρόλο και την συνεισφορά του Προέδρου Ομπάμα, εκείνες τις κρίσιμες ώρες – να αναγνωρίσω την ηθική και πολιτική στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση μου στην προσπάθεια να υπάρξει μια θετική διέξοδος.

Πήραμε δύσκολες αποφάσεις όχι μόνο για να διατηρήσουμε τη χώρα στον πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά και για να διασφαλίσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και, πιστεύω ότι πήραμε τις ιστορικά ορθές αποφάσεις.

Έκτοτε προχωρήσαμε σε δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, την δημόσια διοίκηση – αλλά προωθήσαμε και μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων.

Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη.

Ενώ, ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά ενάντια σε μεταρρυθμίσεις που την υπονομεύουν.

Αυτό, όμως, που μας ενδιαφέρει, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι να γίνουν τα αποτελέσματα ορατά στην κοινωνία και να ελαφρύνουν το βάρος που επί τόσα χρόνια σηκώνουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και ιδίως η νεότερη παραγωγική γενιά.

Διότι η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μας, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια, δεν αντέχουν άλλη λιτότητα.

Η ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα από την ίδια τη συμφωνία της με τους εταίρους της.

Και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα.

Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ όχι μόνο ιστορικά συμβολική αλλά και καθόλα ουσιαστική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, αλλά και στο Βερολίνο, αυτή τη κρίσιμη χρονική στιγμή, όπου αναμένονται αποφάσεις που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη και, κατ΄ επέκταση, τη παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της.

Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αναγκαία προϋπόθεση, για να υπάρξουν εκείνες οι λύσεις, που θα σταθεροποιήσουν ξανά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα το επαναφέρουν στις ράγες της προόδου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here