Νέο κύμα εκκαθαρίσεων σε δημόσιο και στρατό από τον Ερντογάν

Ένα μήνα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο Ερντογάν προχωρά σε νέο κύμα εκκαθαρίσεων.

Η τουρκική κυβέρνηση θα εκδώσει νέο Διάταγμα που θα επιτρέπει περαιτέρω απολύσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών καθώς επίσης και σε Ακτοφυλακή και Στρατό.

Τη σχετική δήλωσε έκανε ο αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Κουρτουλμούς σημείωσε επίσης ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα τεθούν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας.

Μετά το πραξικόπημα, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ διώξεων στον κρατικό κυρίως μηχανισμό, προσώπων και στελεχών που – κατά την ίδια – συνεργάστηκαν με τους πραξικοπηματίες για την ανατροπή του Ερντογάν.

Εκκαθαρίσεις στα δικαστήρια

Έρευνες σε τρία δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησε σήμερα η τουρκική αστυνομία, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος 173 μελών του προσωπικού των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, η αστυνομία ερεύνησε τα γραφεία μελών του προσωπικού στο κύριο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης στη συνοικία Τσαγκλαγιάν καθώς και σε δύο άλλα μέγαρα δικαστηρίων στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Κατά την ίδια πηγή η αστυνομία μετέφερε μερικούς από τους συλληφθέντες στο Τσαγκλαγιάν σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση.

Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Από αυτούς οι 17.000 έχουν συλληφθεί επισήμως, ενώ έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 76.000 δημόσιοι λειτουργοί, δικαστές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Η κυβέρνηση είχε ζητήσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση να τεθεί σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να προχωρήσει σε εκκαθάριση του δικτύου Γκιουλέν, που θεωρείται υπαίτιο για το πραξικόπημα. Η Βουλή ενέκρινε την πρόταση για την κήρυξη τρίμηνης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η χώρα στο μεταξύ κυβερνάται ήδη με προεδρικά διατάγματα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here