Νέες πτήσεις αεροπλάνων των κυβερνητικών δυνάμεων πάνω από την πόλη Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία

Συνεχίζουν και σήμερα τις πτήσεις τους πάνω από την πόλη Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, τα αεροπλάνα της συριακής πολεμικής αεροπορίας, αψηφώντας την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον σχετικά με τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να βρεθούν οι σύμβουλοί της, που βρίσκονται στην περιοχή, σε περίπτωση που οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας επιχειρήσουν να πλήξουν στόχους στην πόλη.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν τα αεροσκάφη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, τα οποία πετούσαν όλη τη νύχτα πάνω από την πόλη, πραγματοποίησαν και πλήγματα, όπως έκαναν προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή, την ώρα που σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν στο έδαφος, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πόλη της Χασάκα στην βορειοανατολική Συρία, βρίσκεται κατά τα δύο τρίτα υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της κουρδικής πολιτοφυλακής, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, με τις δύο αυτές δυνάμεις να βρίσκονται σε μεταξύ τους σύγκρουση, παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι πλευρές μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Κούρδους ξέσπασαν την Τετάρτη, με δύο ομάδες πολιτοφυλακής των δύο πλευρών, ενώ την Πέμπτη καταγράφηκε η πρώτη αεροπορική επιδρομή των κυβερνητικών δυνάμεων κατά στόχων των Κούρδων, για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Όπως σημειώνει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 41 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 25 άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη, εξαιτίας των συγκρούσεων στη Χασάκα ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τις κουρδικές μονάδες πολιτοφυλακής.

Οι επιθέσεις της συριακής αεροπορίας κατά έξι θέσεων των Κούρδων στη Χασάκα, προκάλεσαν για πρώτη φορά μια άμεση επέμβαση των αεροπλάνων του διεθνούς συνασπισμού, του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις δυνάμεις του συνασπισμού» κάλεσε το συριακό καθεστώς, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here