Νέες παλινωδίες ΑΝΕΛ: Το όχι στο σύμφωνο συμβίωσης δοκιμάζει την κυβέρνηση

Οι παλινωδίες του περίεργου δεξιού μορφώματος των ΑΝΕΛ, αυτή τη φορά σε σχέση με το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, θέτουν εκ νέου σε δοκιμασία τη συνοχή και την αντοχή του κυβερνητικού σχήματος. Οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν στην Επιτροπή της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο, αν και είχαν επιφυλαχθεί με αποτέλεσμα να χρειασθεί η μεταστροφή και η θετική ψήφος των βουλευτών του Ποταμιού, για να περάσει η ρύθμιση και να εισαχθεί στην Ολομέλεια. 

Είναι η δεύτερη φορά που οι ΑΝΕΛ δημιουργούν με την υπερ-συντηρητική στάση τους πολιτικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη ήταν στη προηγούμενη κυβερνητική θητεία όταν καταψήφισαν το νόμο για την ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Τότε είχε χρειασθεί η ψήφος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚγια να ψηφισθεί ο νόμος.

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο βουλευτής του κόμματος Β.Κόκκαλης είχε δηλώσει ότι οι ΑΝΕΛ επιφυλάσσονται, ενώ στην σημερινή συνεδρίαση ο έτερος βουλευτής Κ.Κατσίκης δήλωσε ότι καταψηφίζουν.

Μετά απ΄αυτή την εξέλιξη ο βουλευτής του Ποταμιού Ι.Φωτήλας μόλις ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ έκανε γνωστό ότι το κόμμα του καταψηφίζει,δήλωσε  ότι το Ποτάμι ψηφίζει «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Η ΝΔ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια ως προς την ψήφο που θα επιλέξει, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν. Παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις που διατύπωσε το ΠΑΣΟΚ ψήφισε θετικά επί της αρχής, ενώ «ναι» ψήφισε και η Ένωση Κεντρώων.

Όσον αφορά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για άλλες διατάξεις όπως αυτή που αφορά τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλος προχώρησε σε βελτιώσεις σύμφωνα με τις οποίες η εκπαιδευτική άδεια θα χορηγείται μετά από κρίση και του εισαγγελέα και του δικαστή.

Ενώ για το θέμα της τεκνοθεσίας  από ομόφυλα ζευγάρια ξεκαθάρισε ότι δεν αφορά το παρόν νομοσχέδιο, αλλά ότι εξετάζεται για επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here