Νέες επιθέσεις τουρκικών δυνάμεων κατά Κούρδων στη Β. Συρία

Μεγάλη ένταση και ανεξέλεγκτες καταστάσεις προκαλεί η τουρκική επέμβαση στη Συρία. Οι Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) καταγγέλλουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε μαχητές της κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία.

Ο εκπρόσωπος του YPG Ρεντούρ Τζελίλ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως τουρκικά άρματα μάχης πραγματοποιούν περιπολίες και άνοιξαν πυρ εναντίον των κούρδων μαχητών μεταξύ των πόλεων Καμισλί και Αμούντα, που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις, στην επαρχία Χάσακα.

Ένας Κούρδος μαχητής τραυματίστηκε από σφαίρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της YPG.

Διαψεύδει η Τουρκία

«Είναι απολύτως αναληθές» δήλωσε την ίδια στιγμή στο Reuters πηγή του τουρκικού στρατού, προσθέτοντας πως δεν διεξήχθη καμία επιχείρηση από τον τουρκικό στρατό κοντά στην επαρχία Χάσακα.

Παράλληλα, άλλη στρατιωτική πηγή ανέφερε πως η Τουρκία απάντησε με πυρά πυροβολικού έπειτα από την εκτόξευση ρουκέτας και πυρών από την Συρία που έπληξε την τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς, που βρίσκεται περίπου 80 χλμ δυτικά από το σημείο όπου οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στο συριακό έδαφος.

Δεν κατέστη σαφές ποια δύναμη εκτόξευσε την ρουκέτα και άνοιξε πυρ από την συριακή πλευρά, τόνισε η πηγή.

Η πόλη βρίσκεται απέναντι από περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις αλλά επίσης κοντά σε μια περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

‘Ενας άλλος Τούρκος αξιωματούχος τόνισε πως τρεις ρουκέτες έπληξαν την Κιλίς και πως τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Τσελίκ: Επιβεβαιώνει επιθέσεις κατά Κούρδων

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποδείξει στην Τουρκία ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να πολεμήσει, καθώς το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται κριτική σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στο συριακό έδαφος, όπου συγκρούεται με μαχητές της YPG των Κούρδων.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πας πει ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορούμε να πολεμήσουμε και ποια να αγνοήσουμε» τόνισε ο Τσελίκ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν 61 επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές γύρω από την πόλη Τζαραμπλούς το τελευταίο 24ωρο, πλήττοντας 20 στόχους. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο στρατός «λαμβάνει όλα τα μέτρα και δείχνει την μέγιστη ευαισθησία» για να αποφύγει απώλειες αμάχων.

Παράλληλα τονίζεται πως οι τουρκικές δυνάμεις εκκαθάρισαν από μαχητές -δίχως να διευκρινίζεται η προέλευση αυτών- περισσότερα από δέκα χωριά στην βόρεια Συρία, ενώ σημειώνεται πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τώρα στρέφονται σε περιοχές δυτικότερα, όπου οι τουρκικές δυνάμεις νωρίτερα ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν τον έλεγχο μερικών χωριών.

Πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επισήμαναν επίσης πως αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν τη Δευτέρα στόχους κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην περιοχή Γκάρα στο βόρειο Ιράκ.

Επικρίσεις ΗΠΑ
Η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στα ενδότερα της βόρειας Συρίας προκάλεσε επικρίσεις εκ μέρους των ΗΠΑ που χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και ορισμένες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία, τονίζοντας πως οι ασυντόνιστες επιχειρήσεις και ελιγμοί στη βόρεια Συρία θα δώσουν στο Ισλαμικό Κράτος περισσότερο χώρο.

ΑΠΕ/Reuters

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here