Ιβανόφ: Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνει η Ελλάδα-Να εκκενωθεί η Ειδομένη

Προκλητικός εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβσνόφ, εξαπολύοντας επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση στην οποία απέδωσε την ευθύνη των επεισοδίων, στην Ειδομένη. Ο κ. Ιβανόφ όχι μόνο δικαιολόγησε τη υπερβολική και αχρείαστη βία των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας του απέναντι σε ανυπεράσπιστους πρόσφυγες, αλλά δήλωσε ότι η χώρα του εφαρόζει τις ευρωπαικές αποφάσεις για κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου Κάλεσε μάλιστα την ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα να εκκενώσει την Ειδομένη.

Μιλώντας στο Mega, υποστήριξε ότι η Αστυνομία της χώρας του επέβαλε την τάξη στη μεθόριο. «Οι Αρχές της ‘Μακεδονίας’ πήραν όλα τα μέτρα που έπρεπε να έχουν λάβει οι ελληνικές Αρχές για να αποτρέψουν την απόπειρα για μαζική είσοδο μεταναστών στην επικράτειά μας’, είπε και συνέχισε:

» Επομένως, καλώ την ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης από όπου ξεκίνησαν αυτές οι παράνομες απόπειρες να περάσουν οι μετανάστες στην επικράτειά μας και να διασχίσουν το διάδρομο που έκλεισε με απόφαση των Βρυξελλών» λέει.

Ο κ. Ιβανόφ πάει ένα βήμα παραπέρα  και εγκαλεί την Αθήνα για ανοχή στους αυτοαποκαλούμενους εθελοντές-υποκινητές των προσφύγων.

«Είχαμε επίσης ζημιές σε μέσα και εξοπλισμό των δυνάμεων ασφαλείας και σε περιουσίες ιδιωτικές και κρατικές. Αντί να στέλνει διαβήματα το ελληνικό ΥΠΕΞ έπρεπε να μας ενημερώσει για το τι συμβαίνει στην Ειδομένη με τους λεγόμενους εθελοντές -τους ανθρώπους που οργάνωσαν όλα αυτά και μοίραζαν φυλλάδια στα αραβικά προετοιμάζοντας παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας.

» Το υπουργείο Εξωτερικών μας ενημέρωσε όλες τις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Όλα είναι καταγεγραμμένα» λέει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ουσιαστικά στα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Ιβάνοφ σημειώνει:

«Όσο ισχύει αυτή η απόφαση, θα τη σεβαστούμε και δεν θα επιτρέψουμε την παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας. Δεν αρμόζει σε κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που συμμετείχε στην απόφαση για το κλείσιμο του διαδρόμου να μη σέβεται αυτήν την απόφαση και να θέτει σε κίνδυνο την επικράτεια γείτονος χώρας επιτρέποντας την παράνομη είσοδο μεταναστών.

» Δεν υπήρξε συντονισμός, ούτε είχαμε πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην Ειδομένη. Αν είχαμε πληροφορίες, θα το είχαμε αποτρέψει και θα λαμβάναμε μέτρα» λέει, ενώ προσθέτει σχετικά:

«Το ίδιο ισχύει για όλες τις υπηρεσίες που δεν ανταλλάζουν πληροφορίες για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με την οποία έκλεισε ο Βαλκανικός Διάδρομος.

» Είχαμε ήδη ένα ατύχημα στις 14 Μαρτίου σε μια πανομοιότυπη απόπειρα παράνομης εισόδου μεταναστών στην επικράτειά μας. Να σας θυμίσω ότι τότε είχαμε τρία θύματα που πνίγηκαν σε ποτάμι λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Από την έναρξη της κρίσης και μετά είχαμε εκατοντάδες τραυματίες αστυνομικούς εξαιτίας συμβάντων στην ελληνική επικράτεια.», κατέληξε ο κ. Ιβανόφ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here