Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη κατά Ντεμιρτάς

Το πολιτικο-ισλαμικό καθεστώς της Τουρκίας και ο βασικός εκφραστής του, ο «σουλτάνος» πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν(που αντικατέστησαν με επιτυχία το βαθύ τουρκικό κράτος των στρατηγών) χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να εδραιώσει τη κυριαρχία του και διώξει τους αντιπάλους του. Και φαίνεται ότι βρήκε την αφορμή που ζητούσε για να ξεκινήσει σε βάρος του ελπιδοφόου ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος της Ελευθερίας των λαών(HPD), Σ. Ντεμιρτάς, μιά ακόμη κατευθυνόμενη δήθεν ανεξάρτητη δικαστική έρευνα εναντίον του. Στόχος του Ερντογάν είναι να εξοντώσει πολιτικά το φιλοκουρδικό κόμμα και να βάλει φυλακή τον λαοπρόβλητο ηγέτη του.

Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί η βιασύνη του Ερντογάν όχι μόνο να χαιρετήσει την εισαγγελική έρευνα για προδοσία σε βάρος του Ντεμιρτάς, αλλά και να προεξοφλήσει την έκβασή της.

«Ο νόμος και ο λαός θα τους δώσουν ένα μάθημα» είπε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας. Ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ντεμιρτάς «σαφή πρόκληση», ενώ υποστήριξε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία «θρέφουν την όρεξη των κούρδων ενόπλων εναντίον της (τουρκικής) εθνικής ενότητας».

«Ένας συγκεκριμένος ηγέτης είπε ανοησίες και αυτό που έκανε αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση και προδοσία», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, λίγο πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη για τη Σαουδική Αραβία.

Ο Τούρκος πρόεδρος συμπεριφέρεται ως απόλυτος ηγεμόνας, καταθέτοντας προσωπικές μηνύσεις ακόμη κατά δημοσιογράφων τους οποίους έχει οδηγήσει στη φυλακή. Πρόκειται για τον αρχισυντάκτη κι μια δημοσιογράφο της Τζουμχουριέτ, οι οποίοι προφυλακίσθηκαν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προδοσία, επειδή αποκάλυψαν τα φορτηγά της ΜΙΤ γεμάτα όπλα με προορισμό τη Συρία και τις εκεί τζιχαντιστικές ομάδες.

Η εισαγγελική έρευνα

 Η τουρκική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα επειδή σε αναφορές του το Σαββατοκύριακο στο Ντιγιάρμπακιρ, είχε μιλήσει για «τοπική αυτοδιακυβέρνηση και τοπική δημοκρατία» .Ο συμπρόεδρος του HDP κ. Ντεμιρτάς έλαβε μέρος σε διήμερο συνέδριο κουρδικών και φιλοκουρδικών οργανώσεων το σαββατοκύριακο, στο οποίο έγινε έκκληση για μεγαλύτερη αυτονομία του κουρδικού στοιχείου στην Τουρκία.

Ο ηγέτης του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος της Τουρκίας τόνισε ότι το Κουρδιστάν θα συνεχίσει να υπάρχει και στον νέο αιώνα και η ύπαρξή του μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Η τουρκική κυβέρνηση αντιτίθεται στη δημιουργία κουρδικού κράτους. Οι Κούρδοι είναι διασπαρμένοι σε αρκετά συμπαγείς πληθυσμούς μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ και Ιράν και ήδη διατηρούν μία αναγνωρισμένη ημιαυτόνομη οντότητα στο ιρακινό έδαφος, την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ντε φάκτο αυτονομία έχουν κατακτήσει οι Κούρδοι μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου σε δύο θύλακες στη βόρεια Συρία, οι οποίοι ελέγχονται από το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), αδελφό κόμμα του παράνομου στην Τουρκία Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here