Νέα πρόκληση Ερντογάν προς ΕΕ: Θα επικυρώσω την θανατική ποινή

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει και προκαλεί την ΕΕ, με επαναφορά της θανατικής ποινής, μια ημέρα μετά το μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, για προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 
Απαντώντας σε ένα πλήθος, στην Κωνσταντινούπολη, που φώναζε ρυθμικά «Θέλουμε τη θανατική ποινή», ο Ερντογάν είπε: «Όταν ζητάτε κάτι τέτοιο, αυτό ενοχλεί αυτούς τους κυρίους».»Τι έχω πει; Ότι θα επικύρωνα αυτήν την απόφαση, αν περάσει από το κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στην πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής, προκαλώντας την οργή της ΕΕ. Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας είναι τεταμένες τους τελευταίους μήνες καθώς οι Βρυξέλλες ασκούν κριτική για το εύρος των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές εναντίον όσων φέρονται ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη μια μη δεσμευτική απόφαση με την οποία ζητείται το «προσωρινό πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία καθώς κρίνονται «δυσανάλογα» τα μέτρα που έχει λάβει η τουρκική κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής «θα έπρεπε να οδηγήσει στην επίσημη αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας».

Απαντώντας σε αυτό το ψήφισμα, νωρίτερα ο πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ότι θα θα ανοίξει τα σύνορα για να αφήσει να περάσουν οι μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here