Νέα παραβίαση εναέριου χώρου από τουρκικό αεροσκάφος

Tουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 παραβίασε το FIR Αθηνών και πέταξε το βράδυ της Τετάρτης πάνω από το Κουνελονήσι, που βρίσκεται νοτίως του Αγαθονησίου.

Το τουρκικό αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 19:44 μ.μ, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, όταν στις 20:22 μ.μ. πέταξε πάνω από τη νησίδα στα 3.300 πόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό αεροσκάφος συμμετείχε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξαγόταν ανατολικά. Το CN-235 που εξήλθε του FIR Αθηνών στις 20:32 μ.μ, νοτίως της Σάμου, αναγνωρίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα ζήτησε και πήρε την εξαίρεση των Δωδεκανήσων από τις περιπολίες του ΝΑΤΟ, με το επιχείρημα της «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης.

Ωστόσο, χθες μόνο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής» έγιναν 13 παραβιάσεις από 21 τουρκικά πολεμικά και ελικόπτερα, στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά πραγματοποιήθηκε και η NAVTEX του σταθμού της Αττάλειας με την οποία δεσμεύθηκε για έξι ώρες σχεδόν ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Η Άγκυρα θεωρεί ότι το Καστελλόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα και ότι η τουρκική παρεμβάλλεται μεταξύ του νησιού και της Ρόδου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here