Μητσοτάκης: Οχι στη συγκρότηση ΕΣΡ-Συνήγορος διαπλοκής με δριμύ κατηγορώ κατά κυβέρνησης για θεσμικό εκφυλισμό

 Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: IN TIME(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα εγγενές πολιτικό πρόβλημα. Θέλει να εμφανισθεί ως υπερασπιστής του κράτους δικαίου και της συνταγματικής νομιμότητας αλλά ξεχνά εντέχνως το αντικειμενικό γεγονός ότι συνέβαλε καθοριστικά στην ωμή παραβίαση του επί 27 χρόνια, στο κρίσιμο τομέα του τηλεοπτικού τοπίου. 

Με νέα παρέμβαση του στη Βουλή, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων, για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη κυβέρνηση για μεθοδεύσεις κατά δικαστών και υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικάιου, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος αρνείται τη συμμετοχή της ΝΔ στην επιτέλεση θεμελιωδών θεσμικών της υποχρεώσεων που επιβάλει το Σύνταγμα, όπως η συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκρότηση του, εάν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά και επομένως ο διαγωνισμός και ο συνακόλουθος περιορισμός των αδειών σε τέσσερις. Ο κ. Μητσοτάκης, πίσω από το δριμύ κατηγορώ του κατά της κυβέρνησης, προσπάθησε να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του ίδιου και του παλαιού, διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος που υπηρετεί, για την ωμότερη παραβίαση του Συντάγματος και της δημοκρατικής νομιμότητας αλλά και του δημοσίου συμφέροντος επί 27 χρόνια.

Η πολιτική υποκρισία και η αντιστροφή της πραγματικότητας στο μεγαλείο της. «Δεν μας πετάξατε το γάντι, λευκή πετσέτα συνεργασίας με τη διαπλοκή», του απάντησε εύστοχα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Τι είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Είχα προειδοποιήσει ότι η χώρα δεν αντέχει και μια κρίση δημοκρατίας. Η χώρα βιώνει διαρκή θεσμικό εκφυλισμό. Βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις με σκοπό την άσκηση πίεσης σε δικαστές ενόψει της συζήτησης στο ΣτΕ για τις άδειες, μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε κράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επικαλέσθηκε την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών για φαινόμενα, που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα, λέγοντας ότι ποτέ δεν είχε εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση από δικαστές.

«Ειναι δείγμα γραφής μιας εξουσίας που διορίζει νύκτα αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου στέλνει σπίτι τους όσους καταγγέλλουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης», συμπλήρωσε και σημείωσε: Η ΝΔ θα προστατέψει το κύρος της Δικαιοσύνης και την θεσμική της ανεξαρτησία».

Για την απόφαση του ΣτΕ και τη τροπολογία Παππά

«Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ σηματοδοτεί τη βούληση του να κρίνει την ουσία του νόμου Παππά και είναι μια σημαντική εξέλιξη που δικαιώνει τις θέσεις μας, ότι δεν έπρεπε να προσχωρήσει σε διαδικασία αδειοδότησης πριν την απόφαση του ΣτΕ< ανέφερε στη συνέχεια.

«Προειδοποιώ την κυβέρνηση να μην  εξακολουθεί αν ρίχνει λάδι στη φωτιά και να αφήσει την δικαιοσύνη να πάρει απόφαση ανεπηρέαστη και όχι με την απειλή νέας ρύθμισης που θα δημιουργήσει τετελεσμένα και μαύρο στα κανάλια.  Μην διαννοηθείτε να επαναφέρετε αυτή την πραξικοπηματική τροπολογία, το μαύρο στη δημοκρατία και τη τηλεόραση δεν θα περάσει. είπε.

Για το ΕΣΡ είπε:

«Η ΝΔ είναι υπέρ ισχυρών ανεξάρτητων αρχών, με τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. Εμείς δεν αρνούμαστε τα πάντα. Συμφωνήσαμε στη συγκρότηση 5 Αρχών και γι αυτό απαιτούμε την επιστροφή των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, που η κυβέρνηση αρνείται, τόνισε και συμπλήρωσε:

«Βάλαμε μιά προυπόθεση: να ακυρωθεί ο νόμος Παππά. Θα αναμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου κι εφόσον κριθεί αντισυνταγματικός, θα έχει μια επιλογή η κυβέρνηση, να επιστρέψει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και να ακυρώσει τον περιορισμό του αριθμού των αδειών.

Κάλεσμα για δημοκρατική εγρήγορση και …εκλογές!

Η κυβέρνηση επιμένει να διχάζει τους πολίτες. Καλώ τους έλληνες πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση, απέναντι σε μια αυταρχική κυβέρνηση που έχει μόνο σκοπό τη διατήρηση της στην εξουσία με κάθε κόστος.

Ολοι συμφωνούμε για το χρέος, αλλά απαιτείται αξιοπιστίας και μεταρρυθμιστική βούληση που δεν διαθέτει η κυβέρνηση. Ο ανασχηματισμός δεν θα βγάλει την κυβέρνηση από τα αδιέξοδα. Η αλλαγή είναι αναγκαία, για να ατενίσουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, να ενώσουμε δυνάμεις, με δίκαιη κατανομή βαρών και ευκαιριών, με σεβασμό του κράτους δικαίου.  Αυτό είναι για μάς μη διαπραγματεύσιμο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here