Αρχαίοι Έλληνες σμίλεψαν τον κινεζικό στρατό από τερακότα;

Κινέζοι και Αυστριακοί ειδικοί εικάζουν ότι ίσως Έλληνες τεχνίτες είχαν συνδράμει στη δημιουργία του κινεζικού στρατού απο τερακότα, στο μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ, του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, στα ανατολικά της πόλης Χσιάν. Το συμπέρασμα αυτό ανατρέπει μεταξύ άλλων ότι ο Μάρκο Πόλο ήταν ο πρώτος που πήγε στην Κίνα. Η κατασκευή του πήλινου στρατού χρονολογείται στο 246 π.Χ.

Αρχαίοι Έλληνες εκπαίδευσαν τους τεχνίτες του κινεζικού Στρατού από Τερακότα

Μία νέα επαναστατική θεωρία, βασισμένη εν μέρει και στον εντοπισμό ευρωπαϊκού μιτοχονδριακού γενετικού υλικού οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρξε απλώς έμπνευση για τον κινεζικό Στρατό από Τερακότα, αλλά αρχαίοι έλληνες γλύπτες εκπαίδευσαν τους κινέζους τεχνίτες του Πρώτου Αυτοκράτορα.

Terracotta Army Pit 1 - 2.jpg
Μέχρι σήμερα, το ταξίδι του Μάρκο Πόλο στην Κίνα, τον 13ο αιώνα θεωρούνταν το πρώτο που είχε επιχειρήσει ευρωπαίος.

«Έχουμε πλέον αποδείξεις ότι υπήρχε στενή επαφή μεταξύ του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας και της Δύσης προτού ανοίξει ο Δρόμος του Μεταξιού και πάει ο Μάρκο Πόλο. Προφανώς πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο κινέζος αρχαιολόγος Λι Σιουζέν, από το μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ.

Άλλη μελέτη που εντόπισε ευρωπαϊκό μιτοχονδριακό DNA στην επαρχία Σινζιάνγκ, στη Δυτική Κίνα, οδηγεί τους επιστήμονες στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι δυτικοί εγκαταστάθηκαν, έζησαν και πέθαναν στην περιοχή αυτή περίπου στα χρόνια του Πρώτου Αυτοκράτορα, δηλαδή την εποχή που δημιουργήθηκε το εντυπωσιακό μαυσωλείο με τα πήλινα αγάλματα.

Αυτό που κίνησε αρχικά την περιέργεια των επιστημόνων ήταν το γεγονός ότι οι 8.000 πήλινοι στρατιώτες έχουν φυσικό μέγεθος, γεγονός που απέχει πολύ από τις μινιατούρες των περίπου 20 εκατοστών του κινεζικού πολιτισμού.

Η στροφή αυτή, υποστηρίζει ο Σιουζέν, πρέπει να έχει έξωθεν επιρροές.

  • «Πιστεύουμε πλέον πως ο Στρατός από Τερακότα, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο μαυσωλείο, έχουν επιρροές από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και την αρχαιοελληνική τεχνοτροπία» λέειΣτο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο αρχαιολόγος Λούκας Νίκελ, από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο οποίος εκτιμά ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας είχε επηρεαστεί από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία, μετά τον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Το στρατό βρήκαντ το 1974  Κινέζοι αγρότες στην προσπάθειά τους να ανοίξουν πηγάδι -αντ αυτου βρληκαν πήλινες φιγουρες και ειδοποιήθηκε η αρχαιολογικη υπηρεσία. Αυτή σε ένα λάκκο μήκους 230 μέτρων με 11 διαδρόμους βρήκαν τουλάχιστον 6.000 αγάλματα στρατιωτών του πεζικού από τερακοτα. Δίπλα βρέθηκε ένας δεύτερος λάκκος με τοξότες, από τους οποίους άλλοι ήταν σε όρθια στάση και άλλοι γονατιστοί, και ιππείς με τα άλογα τους και αρματηλάτες μαζί με ορισμένους πεζούς και ένας τρίτος λάκκος με 68 φιγούρες που ίσως αποτελούσαν το αρχηγείο του στρατού. Όλοι οι λάκκοι  έχουν γύρω στα εφτά μέτρα βάθος και βρίσκονται περίπου ενάμισι χιλιόμετρο ανατολικά του τάφου του αυτοκράτορα. Συνολικά οι πήλινοι στρατιώτες είναι περίπου 8.000. Υπάρχουν επίσης 130 πήλινα άρματα με 520 άλογα και 150 άλογα ιππικού.

Οι πήλινες φιγούρες δεν έχουν όλες το ίδιο ύψος. Άλλες είναι γύρω στο 1 μέτρο και 80 εκατοστά και άλλες, κυρίως αυτές που απεικονίζουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς, φτάνουν και το 1 μέτρο και 95 εκατοστά. Για την κατασκευή των προσώπων των στρατιωτών πρέπει να χρησιμοποίηθηκαν ως μοντέλα πραγματικοί στρατιώτες, καθώς ο Τσιν Σι Χουάνγκ είχε απαιτήσει κανένα από τα πρόσωπα των στρατιωτών να μην μοιάζει με άλλο.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Sima Qian (145-90 π.Χ.), η κατασκευή του μαυσωλείου, για την ολοκλήρωση του οποίου εργάστηκαν 700,000 άνθρωποι, ξεκίνησε το 246 π.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουανγκ ήταν 13 ετών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here