Προσφυγική κρίση: Νέα επίθεση Αυστρίας κατά Ελλάδας στη διάσκεψη των Βαλακνίων

Τη στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας στη χώρα, μετά την απόφαση της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να κλείσουν τα σύνορα για Αγφανούς πρόσφυγες και να εντείνουν τους ελέγχους για Σύρους και Ιρακινούς, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες, προκλητικές κατηγορίες, που εκτοξεύει εναντίον της, η Αυστριακή κυβέρνηση.

Κατά την έναρξη της συνόδου των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων που συγκάλεσε παρατύπως η Αυστρία στη Βιέννη, χωρίς να προσκαλέσει την Ελλάδα, την πιο άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα με τους χιλιάδες πρόσφυγες που δέχεται καθημερινά, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε το θράσος να εκτοξεύσει νέες αιτιάσεις κατά της χώρας μας, εγκαλώντας την Ελλάδα  για απροθυμία συνεργασίας στο προσφυγικό!

Μιλώντας στη διάσκεψη, στην οποία μετέχουν 9 χώρες συγκεκριμένα από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, με στόχο τον «συντονισμό» τους στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ο κ. Κούρτς, κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης.

Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν, με μεγάλη δόση ειρωνείας, πως «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».

«Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων» υποστήριξε.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας δήλωσε ότι η χώρα του συνεχίζει να έχει ως στόχο μία ευρωπαϊκή λύση, ωστόσο, κατά την άποψή του, δεν διαγράφεται στον ορίζοντα μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή λύση και ως εκ τούτου η Αυστρία υποστηρίζει μία λύση σε εθνικό επίπεδο, την οποία θέλει να συντονίσει σε περιφερειακό επίπεδο με τις εμπλεκόμενες χώρες.

Απευθυνόμενος δε προς τη Γερμανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε πως αναμένει μία πλήρους σεβασμού στάση της και κατανόηση για το ότι η Αυστρία είναι υπερβεβαρημένη (με το προσφυγικό).

Μιλώντας στη Bild, ο Κουρτς είχε επικρίνει τη στάση της Γερμανίας στο προσφυγικό καλώντας το Βερολίνο να ξεκαθαρίσει την στάση του. «Η Αυστρία είχε πέρυσι διπλάσιες αιτήσεις ασύλου κατά κεφαλή σε σύγκριση με τη Γερμανία, αυτό δεν θα συμβεί δεύτερη φορά».

«Θέλουμε συνεργαία με τη Γερμανία, και για αυτό περιμένουμε να πει η Γερμανία εάν είναι ακόμη πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες και πόσους ή όχι, επειδή την Παρασκευή διαβεβαίωσε την Ελλάδα για ανοικτά σύνορα και τάχθηκε εναντίον του κλεισίματος της μεθορίου με την ΠΓΔΜ» ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.

ΠΓΔΜ: Δεν δράσαμε μονομερώς 

Πριν τη Διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι υπερασπίστηκε την στάση των Σκοπίων και αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του έδρασε μονομερώς.

«Δεν πήραμε καμία μονομερή απόφαση, αντιδράσαμε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες» είπε σε συνέντευξή του στην Bild ο Πόποσκι, δείχνοντας στις «αποφάσεις Κροατίας και Σερβίας να μην επιτρέπουν πλέον την είσοδο σε Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές».

Ο Ποπόσκι φάνηκε στο ζήτημα απόστασης μεταξύ Βερολίνου και Βιέννης να συντάσσεται με την Αυστρία, λέγοντας πως «η Γερμανία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσφυγική κρίση και πρέπει να καταστήσει σαφές τι περιμένει κανείς από τις χώρες διέλευσης».

Η Κομισιόν και η ολλανδική προεδρία ανέφεραν, σε κοινή δήλωση του επίτροπου για τη Μετανάστευση Δ.Αβραμόπουλου και του προεδρεύοντα του Συμβουλίου, ολλανδού υπουργού Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ, πως ενώ «κατανοούν την πίεση» που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».

«Η ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου στα σημεία διέλευσης των συνόρων» αναφέρουν, υπογραμμίζοντας πως «όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις».

Σερβία: Έπρεπε να προσκληθεί η Ελλάδα

Aπό τη πλευρά του, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο οποίος λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη, εξέφρασε τη θέση πως «χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στην προσφυγική κρίση», ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην Αυστρία για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στην πραγματοποιούμενη στις συνομιλίες.

«Εάν συμμετείχαν Έλληνες εκπρόσωποι στη Διάσκεψη στη Βιέννη θα μπορούσαν ίσως να αποφευχθούν παρεξηγήσεις» αναφέρει.

Να μην αφεθεί η Ελλάδα στο έλεος του Θεού

Το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα θα ήταν μία μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα, και ο ίδιος, ζώντας σε αυτή την περιοχή του κόσμου, αντιτίθεται «στο να αφεθεί η Ελλάδα στο έλεος του θεού», τονίζει ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών.

Στη συνέντευξή του ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών τονίζει πως εάν η Γερμανία και η Αυστρία δεν κλείσουν τα σύνορά τους, δεν θα το κάνει και καμία από τις χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες, όπως σημειώνει, θα συμπεριφερθούν ακριβώς όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Ο ίδιος θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας πραγματικός τρόπος για το σταμάτημα της μετανάστευσης, καθώς, όπως παρατηρεί, μπορεί μεν κάποιος να κλείσει ένα τμήμα των συνόρων, ωστόσο οι πρόσφυγες θα διέλθουν από άλλες χώρες, όπου υπάρχουν λιγότερη αστυνομία και λιγότεροι έλεγχοι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here