Μπαράζ κρίσιμων συναντήσεων με τους θεσμούς-Αγώνας δρόμου για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Νέος γύρος κρίσιμων διαπραγματεύσεων  για τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και την παιδεία βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, με στόχο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση. Χρονικό ορόσημο είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία σε  τεχνικό επίπεδο έως το Euro-working Group της 28ης Νοεμβρίου. 

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό επιδόθηκε στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των θεσμών το σχέδιο συμφωνίας και σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου οικονομικών, υπάρχουν ορισμένα ανοικτά ζητήματα, στα οποία συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι τα εργασιακά, καθώς σε αυτά καταγράφεται η μεγαλύτερη απόκλιση με σημέιο αιχμής την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου θα έχει την πρώτη συνάντηση με τους πιστωστές στη 13.00 μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου έχει ετοιμάσει εναλλακτικές προτάσεις κατά της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και της αύξησης του ορίου απολύσεων από το 5% του προσωπικού μίας επιχείρησης στο 10%.

Στις 15.30 το οικονομικό επιτελείο θα συζητήσει με τους δανειστές τα δημοσιονομικά με φόντο την κατάθεση του προϋπολογισμού τη Δευτέρα.

Οσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό, υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μια απόσταση 50 εκατ. ευρώ για το 2017 (που δεν συνιστά πρόβλημα για τον νέο προϋπολογισμό που κατατίθεται αύριο στη Βουλή), ενώ για το 2018 οι θεσμοί εμμένουν σε δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως υποστήριζαν και κατά την πρώτη άφιξή τους στην Αθήνα.

Στις 18.00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here