«Οχι» από πρυτάνεις για τα διαθέσιμα των ΑΕΙ.

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Εμμένουν στην αρχική τους θέση οι πρυτάνεις  και ζητούν να εξαιρεθούν τα Πανεπιστήμια από την  Πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά τους  διαθέσιμα, εξαιτίας της  » οικτρής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα Ιδρύματα και της μη καταβολής δόσεων της επιχορήγησης του 2015.

Στην πολύωρη έκτακτη Σύνοδο που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου , οι πρυτάνεις  ομόφωνα συμφώνησαν να ζητήσουν  την εξαίρεση των ΑΕΙ από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρά το γεγονός οτι  ο υπουργός παιδείας ,τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα πειραχτούν τα διαθέσιμα   των Ιδρυμάτων που προέρχονται από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Ερευνας (ΕΛΚΕ).

Αποφάσισαν  επίσης ομόφωνα, να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα καθώς και ικανό χρόνο  διαβούλευσης για το  υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει πολλές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Λίγη ώρα πριν καταλήξουν στην παραπάνω απόφασή τους, είχαν λάβει τη διαβεβαίωση από τον υπουργό Παιδείας  Αρ. Μπαλτά ,ότι δεν θα πειραχτούν  τα διαθέσιμα των Πανεπιστημίων που προέρχονται από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Ερευνας . Αυτοί οι λογαριασμοί θα εξαιρεθούν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος .

Διευκρίνισα στους Πρυτάνεις, είπε ο κ. Μπαλτάς , ότι ως προς την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν θίγονται οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας των Πανεπιστημίων, άρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος αναταραχής στα Πανεπιστήμια.

«Υπάρχει μια σαφής διάκριση, είπε, μεταξύ των αποθεματικών και των διαθεσίμων.Τα αποθεματικά σε ό,τι αφορά τον ειδικό λογαριασμό έρευνας δεν θίγονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.Ως προς τα υπόλοιπα χρήματα, είτε βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε αλλού, για τα Πανεπιστήμια είναι το ίδιο».

     Η απόφαση της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων

Α. ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑΤα Ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των μειώσεων των προϋπολογισμών και τη μη καταβολή δόσεων επιχορήγησης για το 2015. Η Πολιτεία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα Πανεπιστήμια όπως τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και να τα εξαιρέσει από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Ως εκ τούτου, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Ειδικά όσον αφορά το ζήτημα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), δεχθήκαμε με ικανοποίηση τη διαβεβαίωση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι οι ΕΛΚΕ θα εξαιρεθούν από την ΠΝΠ. Σύμφωνα με κοινή γνωμοδότηση των Νομικών Συμβούλων των Πανεπιστημίων, η μεταφορά των διαθεσίμων των ΕΛΚΕ αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας από τα οποία ενδέχεται να προκύψουν καταλογισμοί. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα περιμένει σχετική εγκύκλιο εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη συνάντησή μας. Μέχρι τότε, καμία απόφαση μεταφοράς διαθεσίμων δεν θα ληφθεί από τα αρμόδια όργανα των Πανεπιστημίων.Β. ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣΗ Σύνοδος των Πρυτάνεων στη συνεδρίαση της 25ης/4/2015 αρχικά συζήτησε επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας. Στη συνέχεια, ενημερώθηκε και ζήτησε διευκρινήσεις από τον Υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος παρευρέθη στη Σύνοδο. Η Σύνοδος διαπίστωσε ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου συνιστά μεγάλης έκτασης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων και επιχειρεί να ρυθμίσει μείζονος σημασίας θέματα. Ως εκ τούτου, η Σύνοδος των Πρυτάνεων:
1. Θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί από το Υπουργείο ο χρόνος που απαιτείται, ώστε η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί και να τοποθετηθεί επί των διατάξεων του σχεδίου.
2. Εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην κατάργηση νομίμως εκλεγμένων μονοπρόσωπων οργάνων (Πρυτάνεις, Κοσμήτορες). Μία τέτοια απόφαση εγείρει θέματα συνταγματικής νομιμότητας και αποσταθεροποιεί τα Πανεπιστήμια σε μία περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
3. Θεωρεί ότι απαιτείται ενδελεχής μελέτη αναφορικά με τον τρόπο σύνθεσης των συλλογικών οργάνων διοίκησης με στόχο την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
4. Θεωρεί ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη του θέματος αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης.
5. Κρίνει ότι απαιτείται προσεκτικότερος έλεγχος ώστε με τις εισαγόμενες αλλαγές να μη διαταράσσεται η συνεκτικότητα του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να οργανώσει διαδικασία για την ενσωμάτωση των παραπάνω επισημάνσεων και όλων όσες θα θέσει η πανεπιστημιακή κοινότητα στο πλαίσιο του αναγκαίου διαλόγου που πρέπει να αναπτυχθεί

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here