Μπακογιάννη: Απρεπής η δήλωση Σόιμπλε για το χρέος

«Απρεπή» χαρακτήρισε τη δήλωση Σόιμπλε, αναφορικά με το χρέος, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο» καθώς, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απευθυνόταν ευθέως στον Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Β.Σόιμπλε απάντησε στον αμερικανό πρόεδρο για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ότι «όποιος λέει «θα σας απαλλάξουμε από τα χρέη σας», προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα».

Ο ίδιος έχει και κατά το παρελθόν επισημάνει ότι κατά την άποψή του το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικοτητας, ωστόσο αυτή τη φορά η παρατήρηση ήρθε ως απάντηση στις τοποθετήσεις του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και εν όψει της επίσκεψης στο Βερολίνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, ενώ τόνισε ότι μια οικονομία που συρρικνώνεται, δεν ανακάμπτει μόνο με μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας ή τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται και αναπτυξιακά μέτρα.

Εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε υψηλού συμβολισμού την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, αν και -όπως είπε- δεν αποφασίζουν οι Αμερικανοί για το χρέος.

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως το θέμα του χρέους είναι εθνικό ζήτημα, το οποίο εκτίμησε ότι θα διευθετηθεί μετά την αξιολόγηση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πάντως, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ερωτηθείσα για την πρόταση της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε ότι «υπόσχεται μείωση δαπανών του κράτους και όχι απολύσεις» υπογραμμίζοντας πως το κράτος πλέον είναι αριθμητικά μικρό αλλά υπάρχει περιθώριο περιστολής δαπανών.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ΝΔ θα προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Η βουλευτής της ΝΔ τόνισε και την ανάγκη να διορθωθεί η αγορά εργασίας.

Καταλήγοντας, η κ. Μπακογιάννη επέμεινε στην ανάγκη εκλογών άμεσα, καθώς όπως είπε η ΝΔ δεν θέλει να αναλάβει τη διακυβέρνηση επί των ερειπίων της χώρας και θέλει να προλάβει ώστε να μην υπαχθεί η χώρα σε 4ο μνημόνιο.

Καμμένος: «Λίγο αργά το κατάλαβαν στη ΝΔ»

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, κληθείς να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «απρεπή» που χρησιμοποίησε η Ντ. Μπακογιάννη ανέφερε: «Λίγο αργά το χαρακτήρισε η κ. Μπακογιάννη και τέλος πάντων η στροφή αυτή της ΝΔ από εχθές που κατάλαβε επιτέλους ότι αποτελεί εθνική θέση το θέμα της διαγραφής του χρέους, θα βοηθήσει πράγματι στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

«Λυπούμαι όταν βλέπω την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και ξένοι ηγέτες του επιπέδου των προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, έρχονται εδώ να βοηθήσουν την πατρίδα μας και όχι την κυβέρνηση και με λόγο σαν αυτόν τον οποίο εκφώνησε χθες στο Ίδρυμα Νιάρχος, την ίδια ώρα να υπάρχουν συνεντεύξεις σε ομογενειακά μέσα και να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Εδώ χρειάζεται ενότητα και εθνική θέση. Έστω και αργά, κάποια στελέχη της ΝΔ, όπως η κ. Μπακογιάννη, φαίνονται να έρχονται κοντά στις θέσεις της κυβέρνησης, να μιλούν επιτέλους για το θέμα της διαγραφής του χρέους» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here