Μπάιντεν: Μόνο δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει έκδοση του Γκιουλέν

Την θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι μόνο αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στη Τουρκία, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τους επίδοξους πραξικοπηματίες τρομοκράτες και πρόσθσε πως οι ΗΠΑ έχουν αναθέσει την εξέταση του αιτήματος έκδοσης του Γκιουλέν σε περισσότερους νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση στη σύγχρονη ιστορία.

Παράλληλα, εξήγησε πως μπορεί να είναι δύσκολο για τους Τούρκους να το συνειδητοποιήσουν αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ δεν έχει δικαιοδοσία να εκδώσει τον Γκιουλέν. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί στενά με την Άγκυρα για την υπόθεση.

Ανέφερε επιπλέον ότι η κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους αρχικά είχε απορρίψει το αίτημα του Γκιουλέν να του χορηγηθεί άσυλο αλλά δικαστήριο ανέτρεψε αυτή την απόφαση. Τέλος, ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι δεν πήγε στην Τουρκία νωρίτερα, προσθέτοντας πως εύχεται να το είχε κάνει.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε πως τα αιτήματα της Τουρκίας για την έκδοση του Γκιουλέν δεν πρέπει να παρθούν αψήφιστα και συμπλήρωσε πως οι διμερείς συμφωνίες της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας σημαίνουν πως πρέπει να γίνει η έκδοση.

Ακόμα, ο Ερντογάν είπε πως έχουν σταλεί στις ΗΠΑ 85 κούτες με έγγραφα ήδη πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ότι ο Γκιουλέν συνεχίζει να διοικεί την «τρομοκρατική οργάνωσή του» από εκεί όπου βρίσκεται.

Συνάντηση και με Γιλντιρίμ

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Τουρκία σύμμαχο, συνεργάτη και φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει τη χώρα στην ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Όπως υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, η Ουάσιγκτον δεν θα υποστήριζε ποτέ την προδοτική συμπεριφορά του τουρκικού στρατού και δεν είχε καμία προηγούμενη γνώση για την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε από την πλευρά του ότι δεν πρέπει να επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις των δύο κρατών από τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ σχολίασε ότι οι ειλικρινείς δηλώσεις του Μπάιντεν είναι μεγάλης σημασίας για την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here