Μουζάλας: 50.000 – 70.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας

«Μέσα στον επόμενο  μήνα  θα εγκλωβιστούν στη χώρας μας 50.000 – 70.000 άνθρωποι. Σήμερα έχουμε 22.000 εγκλωβισμένους.» Αυτό εκτίμησε ο  υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λέγοντας ότι έχει  δημιουργηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο δυστυχώς πρέπει να εφαρμοστεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ.

Μιλώντας στο  Mega ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι οι χώροι που προετοιμάζονται για την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας είναι χώροι έκτακτης ανάγκης και όχι κανονικοί χώροι φιλοξενίας.  «Είχαμε υπολογίσει να χτίσουμε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Στη Μακεδονία θα έχουμε 4 hot spots (τα δύο εκ των οποίων σε Κιλκίς & Διαβατά). Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κινηθεί πιο γρήγορα».

Τόνισε επίσης: «Οι ροές μειώνονται όσο υπάρχει το σχέδιο, όταν κλείνουν τα σύνορα. Σήμερα είμαστε στις 22.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων στη χώρα μας. Φτιάχνουμε χώρους έκτακτης ανάγκης -ούτε καν φιλοξενίας- με σκηνές σε γήπεδα κλπ».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πάντως ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα αποχωρήσει μέσω του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Όπως είπε, ήδη 3.000 παράνομοι μετανάστες έχουν αποχωρήσει δι’ αυτού του τρόπου. «Για τους υπόλοιπους, υπάρχει η δέσμευση της Ευρώπης αλλά και της Γερμανίας, που ελπίζουμε να τηρηθεί. Αν όχι, κάποιοι θα βρουν τρόπο να φύγουν, άλλοι θα μείνουν εδώ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ειδομένη, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι ακόμα οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί ότι έχει κλείσει ο διάδρομος. «Ελπίζω ότι θα πειστούν σύντομα. Πιστεύω ότι θα μειωθεί η ροή και θα περάσει το μήνυμα ότι το σύνορο εκεί είναι κλειστό. Μάλιστα, ετοιμάζουμε με τον ΟΗΕ ένα σποτάκι, το οποίο θα κάνει γνωστό ότι το σύνορο είναι κλειστό».

Αναφερόμενος στη φήμη που υπήρχε από το πρωί ότι το γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό θα γίνει κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η εγκατάσταση.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι για να κλείσουν τα θαλάσσια σύνορα απαιτείται η συμμετοχή της Τουρκίας. «Με το ΝΑΤΟ δεν θα είναι εύκολο να κάνουν τα στραβά μάτια οι Τούρκοι και να αφήνουν τις βάρκες να ‘σκάνε'», είπε χαρακτηριστικά. Υπολόγισε, μάλιστα, ότι δεν θα διέρχονται 5.000 πρόσφυγες την ημέρα από την Τουρκία, κι έτσι θα περιοριστούν οι ροές στο 70%.

Ερωτηθείς για «plan B» σε περίπτωση «ναυαγίου» στις εργασίες της επερχόμενης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, υπογράμμισε ότι θα επιχειρηθεί να αφαιρεθεί από την χώρα αυτό το βάρος.

Σε ότι αφορά την προ ημερών στάση της Αυστρίας, ο υπουργός έκανε λόγο για στάση της χώρας κάτω από πανικό και με εκλογές ενόψει. «Έκανε μια πολύ εχθρική ενέργεια απέναντι στην χώρα μας», είπε.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here