Μουζάλας: Τον επόμενο μήνα θα έχει αδειάσει η Ειδομένη

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΑΛ. ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Την εκτίμηση ότι μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες ήρεμα και χωρίς χρήση βίας, εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μουζάλας δήλωσε πως
το άδειασμα της Ειδομένης δεν μπορεί να γίνει με μαγικό ραβδί αλλά με την πειθώ. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι θα δημιουργήσουμε camp στην Ειδομένη», είπε ο κ. Μουζάλας απαντώντας στις επικρίσεις για την απουσία του κράτους στην περιοχή.

Δεν κλείσαμε ποτέ την Αμυγδαλέζα

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στην Αμυγδαλέζα λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν την έκλεισε και ότι ήταν πάντα σε λειτουργία αλλά με λιγότερο κόσμο καθώς είχε υποστεί καταστροφές, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στο προσφυγικό-μεταναστευτικό από την εποχή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, είπε ότι «δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε “ελάτε σας περιμένουμε”», αλλά κράτη της Ευρώπης που ζητούσαν εργατικά χέρια. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην έκθεση του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων που ζητούσε 1.200.000 μετανάστες. «Αν νομίζετε πως ό,τι βλακεία και να πω εγώ μπορώ να καλέσω 850.000 πρόσφυγες (σ.σ. όσοι πέρασαν από την Ελλάδα), κάνετε λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την διαχείριση του προβλήματος εντός της χώρας είπε ότι «δίνουμε τάξη στο χάος». «Χτίζουμε 500 με 1000 θέσεις την ημέρα. Ήδη έχουμε 36.000 θέσεις», ενώ αναφορικά με την εκταμίευση κονδυλίων από την Ε.Ε. τόνισε ότι είναι «φοβερά δύσκολη». Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει κονδύλι για σκυλιά: «Έχουμε ένα ποσό για σκυλιά. Ε, δεν θέλουμε σκυλιά. Θέλουμε φαί», ανέφερε. Χαρακτήρισε δε «κλειδιά» τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην διαχείριση του προβλήματος, όπως και τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας είπε πως πρόκειται για ένα καλό αποτέλεσμα και παραδέχθηκε ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία ως προς την εφαρμογή της. Ο κ. Μουζάλας τόνισε  ότι η συμφωνία αναγνωρίζει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το σταμάτημα των προσφυγικών ροών.

Οσον αφορά τις νατοικές περιπολίες στο Αιγαίο, ο υπουργός διευκρίνισε  αυτό δεν ήταν στις αρχικές επιλογές της κυβέρνησης ωστόσο κρίθηκε πως ήταν ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει το «blame game» κατά της Ελλάδας.

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει αποτέλεσμα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες που δρα στο Αιγαίο», είπε ο κ. Μουζάλας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η παρουσία των νατοικών σκαφών κατέδειξε ότι οι ασταμάτητες ροές είναι αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας.

Κριτική από ΝΔ αλλά χωρίς απαίτηση για παραίτηση

Ο Γ. Κουμουτσάκος άσκησε κριτική στη κυβέρνηση για τη πολιτική της στο προσφυγικό, δεν επανέλαβε όμως το αίτημά της για παραίτηση του κ. Μουζάλα, εξ αιτίας του γλωσικού λάθους να αποκαλέσει την ΠΓΔΜ, Μακεδονία.

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι μπορεί να φέρει σε πέρας μια ούτως ή άλλως δύσκολη και ασαφή συμφωνία», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος ενώ την κατηγόρησε ότι αν «υιοθετούσε εγκαίρως κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις της αντιπολίτευσης ίσως η κατάσταση να μην είχε φτάσει στο τραγικό αυτό σημείο».

«Είναι κατ’ αρχήν θετικό ότι υπήρξε συμφωνία, όμως είναι πολύπλοκη, σύνθετη και ανησυχητικά ασαφής. Θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη», είπε για όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ έκανε λόγο για «επιπόλαιες θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα που εμφανίζεται να μην έχει πλήρη εικόνα των κειμένων που υπέγραψε».

Αναφερθείς στην εμπλοκή των Τούρκων διερωτήθηκε «ποια αρμοδιότητα θα έχουν» και σε «ποιες δομές θα ενταχθούν» αφού η χορήγηση ασύλου αφορά το κράτος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η εικόνα της χώρας είναι χώρας υπό διεθνή επιτήρηση». «Είστε υπερήφανοι; Σε όλα τα μέτωπα καταγράφετε ήττες», πρόσθεσε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here