Μουζάλας: Θα είχαμε άλλους 180.000 πρόσφυγες, χωρίς τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας- Στα αζήτητα της ΕΕ, 7.000 έτοιμοι για μετεγκατάσταση

 

Αν δεν υπήρχε η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, τότε στην Ελλάδα θα είχαν εισέλθει 130.000 με 180.000 παραπάνω πρόσφυγες, υποστήριξε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της προκαταγραφής των 59.000 εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα,  στους οποίους όπως είπε θα δοθεί το δικαίωμα να εργασθούν.

Για το λόγο αυτό επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιμένει και θα επιμείνει ούτως ώστε να μη καταρρεύσει η συμφωνία με τη γείτονα.

Ο κ. Μουζάλας άφησε αιχμές για χώρες της ΕΕ, που δεν δέχονται πρόσφυγες από την Ελλάδα, παρά τη συμφωνία μετεγκατάστασης. Οπως είπε «έχουμε έναν αριθμό 7.000 προσφύγων έτοιμο προς μετεγκατάσταση και δεν έχουμε χώρες να τους δεχτούν». «Το Σεπτέμβριο θα κάνουμε διπλωματική περιοδεία για αυτό το θέμα» ανακοίνωσε ο υπουργός.

Κενό με 4.000 «χαμένους» πρόσφυγες

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι υπάρχει ένα κενό περίπου 4.000 ανθρώπων, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν ξέρουμε πού ακριβώς είναι»!

Επιχειρώντας να εξηγήσει το κενό αυτό ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι αυτοί οι μετανάστες δεν θέλουν να καταγράφουν γιατί νομίζουν ότι θα εγκλωβιστούν εδώ και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορούν να φύγουν.

Δικαίωμα εργασίας, παιδείας

Η κυβέρνηση σχεδιάζει πάντως να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου οι σχεδόν 58.452 καταγεγραμμένοι, εγκλωβισμένοι μετανάστες στην Ελλάδα να έχουν δικαιώματα παιδείας, εργασίας, στέγασης και υγείας. Αυτό τόνισε προσθέτοντας  ότι πέρα από τα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων στους καταυλισμούς θα δοθεί δικαίωμα εργασίας σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να μην χάσουν την αξιοπρέπεια τους.

Αναφορικά με το δικαίωμα στην εργασία ο κ. Μουζαλας διευκρίνισε ότι, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να εργαστούν. «Αυτό θα το αλλάξουμε» προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε ότι θα το φροντίσουμε να μην γκετοποιηθούν.

Νέοι καταυλισμοί

Κάνοντας απολογισμό για τη διαδικασία προκαταγραφής των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια ο κ. Μουζάλας είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα θα υλοποιηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τα στοιχεία της προκαταγραφής:

Βάσει των στοιχείων για το διάστημα 9 Ιουνίου-30 Ιουλίου:

– έχουν προκαταγραφεί 27.592 πρόσφυγες και μετανάστες

– από αυτούς το 57% είναι άνδρες και το 43% είναι γυναίκες

– υπάρχουν επίσης 1.225 ασυνόδευτα παιδιά στους καταυλισμούς

– σχεδόν μια στις δύο οικογένειες (το 48%) των οικογενειών που συμμετείχαν στην προκαταγραφή έχουν από δύο παιδιά και πάνω

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου αυξήθηκαν το 2016 τα αιτήματα ασύλου κατά 264% σε σχέση με το 2015.

Με αφορμή αυτό

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here