Μουζάλας: Θα ήταν τραγικό σενάριο να κλείσουν τα σύνορά τους οι χώρες της Ευρώπης

ΦΩΤΟ: INTIME ( K. MΠΑΛΤΑΣ)

«Θα ήταν ένα τραγικό σενάριο η πιθανότητα να κλείσουν, τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες, οι χώρες της Ευρώπης» αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι άμεσα ορατός ο κίνδυνος καθώς όλες οι αποφάσεις βρίσκονται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο υπουργός  Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλς  μιλώντας στο Μέγκα  δήλωσε ότι  «στόχος της κυβέρνησης είναι η μικρή επιβάρυνση, σε επίπεδο μόνιμου πληθυσμού» και πρόσθεσε ότι το προσφυγικό θα λυθεί στην Τουρκία όταν μπορέσουν να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές και λήξει ο πόλεμος. Οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι ευθύνονται για την αύξηση των ροών τις τελευταίες μέρες.

Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Γαλάτσι και το Ελληνικό είναι απομονωμένοι από τον κοινωνικό ιστό και παραμένουν μόνο για λίγες μέρες. Ένας «υπέροχος εθελοντισμός», δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πολίτες επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους και βοηθούν τους πρόσφυγες.

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής διαβεβαίωσε τον δήμαρχο Γαλατσίου, ότι οι πρόσφυγες μετά το τέλος του μήνα θα φύγουν από το Γαλάτσι και θα βρεθούν άλλοι χώροι φιλοξενίας.Εξήγησε ακόμη  ότι σκόπιμα καλλιεργείται η φοβία για ασθένειες για να εδραιωθεί η ξενοφοβία που υιοθετεί τρία κυρίως σενάρια: ασθένειες, τζιχαντιστές και ότι θα μας πάρουν τα σπίτια.

Ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι ήταν πολύ δύσκολη η άτυπη σύνοδο στην Ε.Ε. όπου αποκαλύφθηκε ότι το δημοσίευμα διαρροή του Spiegel ήταν αληθές και μας ζήτησαν να φτιάξουμε στρατόπεδο συγκέντρωσης 50.000 θέσεων. Η ελληνική κυβέρνηση το πάλεψε με αποτέλεσμα να το αποτρέψει και αντί αυτού να δεχθεί να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ήδη έχει αναλάβει για τη δημιουργία των hot spots και για δύο χώρους φιλοξενίας 10.000 ανθρώπων.

Το πρόγραμμα με την επιδότηση του ενοικίου από τον ΟΗΕ αφορά 20.000 θέσεις προσφύγων. Είναι ένα καλό μέτρο που με επιτυχία εφαρμόζεται στο εξωτερικό με δεδομένο ότι τα περισσότερα σπίτια είναι ανοίκιαστα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μικρή επιβάρυνση, σε επίπεδο μόνιμου πληθυσμού. Από την αρχή του χρόνου έχουν μπει στη χώρα 420.000 πρόσφυγες, από αυτούς ένα πολύ μικρό ποσοστό μένει τελικά στη χώρα.

Ο υπουργός εξήγησε ότι για να αποφευχθεί αυτή η πολύ άσχημη κατάσταση στο Αιγαίο με τους πνιγμούς των προσφύγων, τις διασώσεις, τη μεγάλη ταλαιπωρία είναι να φεύγουν επίσημα και συντεταγμένα από την Τουρκία, οι πρόσφυγες. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η ελληνική κυβέρνηση αλλά αυτό εξαρτάται από ένα διπλωματικό παιχνίδι μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. Το λογικό είναι μεταγράφονται στην Τουρκία, ώστε να έρχονται απ’ ευθείας. Δυστυχώς είναι ένα διπλωματικό παιχνίδι που παίζεται μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.

Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε την μεγάλη επιβάρυνση που έχει η Τουρκία με το προσφυγικό καθώς δέχεται πάνω από 3 εκ. πρόσφυγες. Οι απαιτήσεις της χώρας μας είναι από την Ε.Ε.

Θα ήταν ένα τραγικό σενάριο η πιθανότητα να κλείσουν, τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες, οι χώρες της Ευρώπης. Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει η απόφαση κατανομής των προσφύγων στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. «Ευλογία για τη χώρα μας, δυστυχία για αυτούς ότι το 70% με 80% είναι πρόσφυγες. Θα ήταν πιο δύσκολα αν ήταν μετανάστες αλλά δεν είναι» πρόσθεσε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής εξηγώντας ότι αυτό δίνει ένα σοβαρό επιχείρημα στη χώρα απέναντι στην Ε.Ε.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here