Μουζάλας: Η Ευρώπη του Διαφωτισμού παλεύει με την Ευρώπη του Μεσαίωνα – βίντεο

» Πως θα τις μειώσουμε τις ροές; Θα πάμε στα παράλια της Τουρκίας, να κάνουμε κατάληψη στη Μικρά Ασία μετά από τόσα χρόνια;» Εντονη ήταν η αντίδραση του Γιάννη Μουζάλα στην έκθεση της Κομισιόν ότι  η Ελλάδα έχει τρίμηνη διορία για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

«Οι ροές ξεκινάνε από τα παράλια της Τουρκίας, δεν ξεκινάνε από την Ελλάδα. Έχει γίνει τόση κουβέντα για το ότι η Ελλάδα δεν φυλάει τα σύνορα. Βγήκε η frontex, την ίδια μέρα που γινόταν η σύνοδος των υπουργών και είπε ότι «η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της, δεν μπορείς στα θαλάσσια σύνορα να κάνει οτιδήποτε παραπάνω από αυτό που γίνεται»», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Θα παλέψω να μη χρησιμοποιηθεί μια λάθος εκτίμηση που λέει να «μειώσει τις ροές η Ελλάδα». Πως θα τις μειώσουμε τις ροές; Θα πάμε στα παράλια της Τουρκίας, να κάνουμε κατάληψη στη Μικρά Ασία μετά από τόσα χρόνια;».
«Προσπαθούμε και οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Σε ποιες δεν είμαστε συνεπείς; Να ολοκληρώσουμε τα hot spots. Θα είμαστε», υποστήριξε μιλώντας στο Mega.

Ο υπουργός εξήγησε  ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη για το προσφυγικό: «Παλεύει η Ευρώπη του Διαφωτισμού με την Ευρώπη του Μεσαίωνα,    δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι μπροστά στο «μοναδικά ιστορικό πρόβλημα», η Ευρώπη έχει «διάσπαση που ξεπερνάει τα κόμματα, μπαίνει μέσα στον πυρήνα της, αυτό είναι προφανές ότι μας δημιουργεί προβλήματα».

Το θετικό είναι όπως είπε ότι «παλεύουμε ενωμένοι, η στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών σε όλα τα κόμματα είναι παράδειγμα προς μίμηση».

                         Η επίσημη θέση της Κομισιόν δεν είναι να βγει η χώρα από την Σέγκεν

Αναφορικά με το τί μπορεί να κάνει η Ελλάδα σημείωσε ότι «παλεύει κανείς μια άποψη, παλεύει όχι με μαγκιές, με εθνικές κορώνες, προσπαθεί να την οργανώσει τεχνοκρατικά, να φτιάξει συμμαχίες» και χαρακτήρισε εντυπωσιακό ότι «η άποψη που στοχοποιεί και τιμωρεί την Ελλάδα να βγει από τη Σέγκεν είναι διαφορετική από την επίσημη άποψη της Κομισιόν μέχρι τώρα» καθώς όπως είπε «στη σύνοδο υπουργών στην Ολλανδία αυτή η άποψη δεν εκφράστηκε, δεν συζητήθηκε».

«Μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι θα παλέψω ώστε τέτοιες προτάσεις που δεν είναι επίσημες να φύγουν από το τραπέζι«, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την παρουσίαση έκθεσης από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις με προειδοποιητικά σήματα προς την μεριά της Ελλάδας εφόσον δεν ολοκληρώσει τα hotspots σε τρεις μήνες ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι ο αυτή δεν αποτελεί επίσημη άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η έκθεση έχει δίκιο, λέει ότι στις 13 Νοεμβρίου οι καταγραφές μέσω Eurodac γινόντουσαν περίπου στο 60%. Τα άλλα γινόντουσαν με μελάνι. Αυτό που δεν λέει η έκθεση είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει 100 μηχανήματα Eurodac και στις αρχές του Νοέμβρη δουλεύαμε με 48. Δεν είχαμε. Το κάθε μηχάνημα κάνει 100 καταγραφές την ημέρα. Τώρα που έχουμε τα μηχανήματα οι εκθέσεις είναι καλύτερες», υπογράμμισε.

Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει τις ευθύνες της για τα hotspots αλλά επισήμανε με έμφαση ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτά, αλλά οι ροές που δεν μειώνονται: «Οι καινούργιες εκθέσεις θα είναι καλές, υπάρχει σε όλο το ζήτημα αυτό μια αλήθεια: ότι έχουμε καθυστέρηση στα hotspot, μερικώς οφείλει κανείς να ελέγξει την κυβέρνηση, έχουμε την ευθύνη μας πάνω σε αυτό αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, είναι η μείωση των ροών».

Για τους ελέγχους στο πλαίσιο των εκθέσεων ανέφερε ότι «υπάρχει μια σκοπιμότητα και μια χρησιμότητα». «Τέτοιοι έλεγχοι είναι χρήσιμοι, με την έννοια ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή διαπιστώνει τις ελλείψεις σου και σε βοηθάει να τις φιτάξεις. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε μια σκοπιμότητα, ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή διαπιστώνει τις ελλείψεις σου και σε καταγγέλλει», διευκρίνισε.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του στο Μέγκα

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here