Μουζάλας: Η Ελλάδα θα τηρήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους πρόσφυγες

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Σας βεβαιώνω ότι θα τηρήσουμε αυστηρά τις διαδικασίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι όπως τα έχει ο καθένας στο μυαλό του, αλλά όπως ορίζουν οι συνθήκες. Εγώ ήμουν χθες στη Γενεύη και σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τουίταρε θετικά πράγματα για τη χώρα μας».

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του προσφυγικού, χαρακτηρίζοντας το εργαλείο για την επίλυση της κρίση.

Ο αναπληρωτής υπουργός έδωσε και το στίγμα της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας λέγοντας ότι «η αξιοπιστία της κρίνεται καθημερινά. Δεν  μπορούμε να πούμε ότι πάει καλά ή κακά. Είμαστε δύσπιστοι και η αξιοπιστία της κρίνεται κάθε μέρα».

«Υπογράψαμε την καλύτερη συμφωνία στις συγκεκριμένες συνθήκες. Ήταν καλή γιατί για πρώτη φορά δημιουργείται ένα νόμιμος δρόμος για τους πρόσφυγες. Αν την έγραφα εγώ, θα έγραφα να έρθουν στην Ευρώπη 500.000. Όμως αυτός ο μικρός δρόμος αποτελεί ένα λαμπρό νόμιμο δρόμο για να έρθουν στην Ευρώπη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής  και πρόσθεσε ότι η συμφωνία «τηρεί τις διεθνείς διαδικασίες, προσπαθεί να είναι σύμφωνη με τις διεθνείς διαδικασίες και την Συνθήκη της Γενεύης, βελτιώνει τις συνθήκες για τους πρόσφυγες στις χώρες πρώτη υποδοχής και τέλος χτυπά τους διακινητές. Δεν τους διαλύει – αυτό ποτέ δεν μπορεί να γίνει – αλλά τους χτυπάει».

Ο Γ. Μουζάλας υπερασπίσθηκε την Υπηρεσία Ασύλου από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης: «η Υπηρεσία Ασύλου έχει κάνει θαύματα. Αποδίδει άσυλο σε 3 μήνες, όταν η Γερμανία δίνει σε 4 μήνες. Όταν μία υπηρεσία βελτιώνεται πρέπει να την στηρίζουμε. Και, πιστέψτε με, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου ήταν εκεί όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε.

Ακόμη ο Γ. Μουζάλας δεσμεύθηκε ότι «το αίσχος της Ειδομένης και του λιμανιού (του Πειραιά) θα σταματήσει, θα πάρει τον χρόνο του, αλλά θα σταματήσει. Δεν θέλετε αέρια μέσα στους πρόσφυγες, μέσα στα παιδιά. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα πράγματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε ακόμη στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα σε πρόσφυγες και μετανάστες. «Δεν μπορώ κάθε φορά να απαντώ σε κοινοτυπίες. Δεν υπήρξαν. Δεν πιστεύετε την κυβέρνηση; Το είπε το ΝΑΤΟ και η FRONTEX ότι δεν υπήρξαν ανοιχτά σύνορα», υπογράμμισε ο Γ. Μουζάλας, ο οποίος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται σωστά την κρίση: «οι κρίσεις έτσι γίνονται. Ο Κατρίνα έκανε πέντε μήνες να συνέλθει». Υπενθύμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν πιάστηκε απροετοίμαστη, καθώς το 2015 «η πρώτη συνάντηση στην Ε.Ε. έγινε τον Μάιο όταν η αύξηση των προσφύγων ήταν μόλις 10%».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here