Μουζάλας: Ευρωπαική λύση, ενεργοποίηση επανεισδοχών σε Τουρκία, μεταγκαταστάσεων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Την θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ενιαία, ευρωπαική λύση στο προσφυγικό, χωρίς μονομερείς ενέργειες, με ενεργοποίηση των επανεισδοχών στη Τουρκία και των μετεγκαταστάσεων προσφύγων σε χώρες της ΕΕ, επανέλαβε ο ελληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Ιωάννης Μουζάλας, προσερχόμενος σήμερα στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μία Ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα, έξω από μονομερείς ενέργειες. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να ευχαριστεί κάποιος τα κράτη τα οποία παραβίαζαν τις αποφάσεις της ΕΕ και έκαναν μεμονωμένες ενέργειες, οι οποίες τελικά, αντί να οδηγήσουν σε λύση, διόγκωσαν το πρόβλημα», τόνισε. Και συνέχισε:

«Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο Συμβούλιο για να διεκδικήσει την υλοποίηση (των αποφάσεων) της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής (18-19 Φεβρουαρίου), που προσπαθεί να δώσει μια Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. Δυστυχώς οι μεμονωμένες ενέργειες των κρατών του Visegrad και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα.

Απευθυνόμαστε στην ΕΕ, στις βασικές και ιδρυτικές αρχές της. Την αλληλεγγύη περιμένουμε, την ευθύνη -εμείς τη δική μας ευθύνη την πήραμε με το παραπάνω- και τη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι μία Ευρωπαϊκή ανθρωπιστική κρίση, είναι μια ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Γι’ αυτήν την Ευρώπη σήμερα θα παλέψουμε.

Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση του action plan με την Τουρκία, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών (readmissions) από την Τουρκία και ζητάμε τη δέσμευση των κρατών-μελών στη μετεγκατάσταση (relocation) και στην επανεγκατάσταση (resettlement). Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη και διεκδικούμε την ενιαία δράση», κατέληξε.

Η δήλωση-παρέμβαση του κ. Μουζάλα γίνεται στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων Τουσκ ότι ο βαλκανικός διάδρομος έκλεισε με συμφωνία των 28 κρατών-μελών αλλά και των ευχαριστιών του προς τις χώρες που συνέβαλαν σε αυτό!

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here