Μουζάλας διαψεύδει WSJ για 13.000 «χαμένους» πρόσφυγες

«Δεν ευσταθούν τα στοιχεία δημοσιεύματος  της Wall Street Journal, ότι αγνοούνται τα ίχνη 13.000 ανθρώπων που έχουν καταγραφεί στους καταυλισμούς της Ελλάδας», αναφέρει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το υπουργείο προσθέτει πως συνεργάζεται με τις κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες, το λιμενικό και την αστυνομία, θεσμοί που έχουν και την ευθύνη της καταγραφής, η οποία αποστέλλεται καθημερινά και είναι ακριβής. Το υπουργείο υπολογίζει τα άτομα που βρίσκονται εκτός δομών στις 7.000. Αυτός ο αριθμός προκύπτει από το γεγονός πως, ναι μεν οι άνθρωποι κατεγράφησαν κάποια στιγμή, είτε στα νησιά, είτε στην ενδοχώρα, την ώρα όμως που έκλεινε η καθημερινή καταγραφή της δομής όπου διαμένουν, δεν ήταν εκεί να καταγραφούν.

«Δεν σημαίνει πως έχουμε χάσει τους ανθρώπους. Οι δομές φιλοξενίας είναι ανοιχτές και όλος ο κόσμος μπορεί να μη βρίσκεται κάθε μέρα, τη δεδομένη στιγμή της καταγραφής στην ίδια θέση», εξηγεί το υπουργείο.

Η WSJ ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 13.000 ανθρώπων, που καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, κι εκφράζονται υποψίες ότι μπορεί να κατάφεραν να περάσουν στη βόρεια Ευρώπη

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ελλάδα υποστηρίζει πως περί τους 63.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι αποκλεισμένοι στα κέντρα φιλοξενίας περιμένοντας την αναδιανομή τους στα νησιά και την ενδοχώρα. Αυτό που σημειώνουν οι αξιωματούχοι μετανάστευσης, είναι ότι γνωρίζουν τι συμβαίνει με τους 50.000 εξ αυτών. Οι υπόλοιποι 13.000 «δεν έχουν παρακολουθηθεί» εδώ και μήνες και δεν αποκλείεται να κατευθύνθηκαν προς την ενδοχώρα, ή να προχώρησαν στα Βαλκάνια, ή μπορεί να βρίσκονται ήδη στη βόρεια Ευρώπη.

Οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνται «no-shows», καθώς δεν έχουν εμφανιστεί σε κέντρα ελέγχου. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται τώρα οι «no-shows» ανέφερε στην Wall Street Journal ένας αξιωματούχος και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν ξέρει αν έχουν φύγει από τα νησιά, ή αν δεν εμφανίζονται επειδή ελπίζουν πως κάτι θα αλλάξει για τους ίδιους».

Κάθε εβδομάδα, περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται ότι καταφέρνουν με τη βοήθεια διακινητών να περάσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, σύμφωνα με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here