Μουζάλας για τα επεισόδια στη Μόρια: Τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο hot spot στη Μόρια.

«Υπήρξαν μικρές εξεγέρσεις, οι οποίες αργότερα το βράδυ μεγάλωσαν και σε κάποια φάση χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία. Τώρα η κατάσταση δείχνει ήρεμη. Υπήρξαν 15 τραυματίες από αυτούς που λέμε ανήλικα και λέω ‘που λέμε’ γιατί είναι και μεγάλα παιδιά 16, 17 χρονών. Ευτυχώς δεν είναι σοβαρά τα τραύματα. Μέσα από τους ανεξάρτητους μεταφραστές διαπιστώσαμε ότι οι ίδιοι λένε ότι προκλήθηκαν από φασαρίες που είχαν μεταξύ τους οι εθνότητες, Πακιστανοί και Αφγανοί, και ότι δεν ήταν από αστυνομική βία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε αυτές τις καταστάσεις και τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν. Και θα κρίνεται κάθε φορά η ικανότητά μας να τα αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο» είπε.

Πηγές του νοσοκομείου Μυτιλήνης ανέφεραν πάντως στο ΑΠΕ ότι από το hot spot μεταφέρθηκαν συνολικά 22 τραυματίες, όλοι ανήλικοι, οι οποίοι επέστρεψαν στο hot spot μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Στο χώρο φιλοξενίας καταγράφηκαν καταστροφές ξενοδοχειακού εξοπλισμού, σπασμένα τζάμια και κάμερες και καμμένοι κάδοι απορριμάτων.

Σε ερώτηση για τη χρήση βίας, ο κ. Μουζάλας απάντησε: «Σήμερα χρησιμοποιήθηκε και βία, διότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Το αν υπήρξε λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω θα φανεί […] Περιμένουμε τέτοιες εκρήξεις, το παιχνίδι θα κριθεί από την ικανότητά μας να τις αντιμετωπίζουμε και επίσης θα κριθεί από τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας».

Γενικότερα για τις συχνές εξεγέρσεις προσφύγων ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι «θα έχουμε τέτοια πράγματα» και πρόσθεσε:

«Οι άνθρωποι αυτοί είδαν ξαφνικά κλειστούς τους δρόμους, ξέρουνε ότι θα γυρίσουν ξανά πίσω και ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε στη Γερμανία ή στην Αυστρία ή στην Ολλανδία που θέλανε. Εμείς θα τους φερθούμε, με βάση τους νόμους του κράτους και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξετάσουμε τις αιτήσεις για άσυλα […] Μάλιστα στο hot spot της Μυτιλήνης η κατάσταση είναι καλή, δεν είναι κακή, αλλά αυτό όλο δημιουργεί ένταση. Και η ένταση αυξάνει, ο θυμός αυξάνει».

Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη αντιμετώπισης της κατάστασης με αυστηρότητα, αλλά και με επιείκεια. «Να διακρίνουμε τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία γιατί αλλιώς θα γίνουμε Ιαβέρης» λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως δηλώνει «ανήσυχος», όχι «περήφανος», και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερασπιστεί «τα δικαιώματα των προσφύγων και τα δικαιώματα του λαού μας, με βάση τους νόμους του κράτους και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενη στα χθεσινά επεισόδια, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου σημείωσε ότι τα γεγονότα αυτά «φέρνουν στην πρώτη γραμμή την ανάγκη της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού, μαζί με την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει, ενισχύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις, για την ηρεμία, την τήρηση του νόμου και την τάξη».

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης η Περιφερειάρχης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και του ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Λέσβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here