Μοσούλη: αναμονή των ΗΠΑ για χρήση χημικών από το Ι.Κ.

ΦΩΤΟ: ΣΚΑΪ

Την πεποίθηση ότι το Ισλαμικό Κράτος θα χρησιμοποιήσει ανεπεξέργαστα χημικά όπλα στην προσπάθειά του να ανακόψει την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, εκφράζουν οι ΗΠΑ, μία επιχείρηση η οποία στηριζόμενη από 60 χώρες του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ι.Κ., ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με Αμερικανικές πηγές, πριν την επίθεση, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να περισυλλέγουν υπολείμματα όλμων προκειμένου να τα εξετάσουν για χημικά στοιχεία, δεδομένης της χρήσης από το Ι.Κ. τους προηγούμενους μήνες δραστικής χημικής ουσίας, παράγωγου της μουστάρδας. Οι αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν τελικά, την παρουσία ενός παραγώγου θείου και μουστάρδας σε θραύσματα πυρομαχικών του Ι.Κ., χημικές ενώσεις που ενώ μπορούν να ερεθίσουν έντονα το δέρμα και τα πνευμόνια, σε χαμηλές δόσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο.

Η πτώση της Μοσούλης, του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ, θα σηματοδοτήσει την ήττα των σκληροπυρηνικών σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί και να οδηγήσει σε διαμάχες για εδάφη μεταξύ ομάδων που πολέμησαν η μία εναντίον της άλλης μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν το 2003.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές που παραμένουν στην πόλη, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη για την ανακοπή της προόδου της συμμαχίας θα είναι ιδιαιτέρως σφοδρή.

Σύμφωνα με το BBC, η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έχουν εγκαταλείψει 10 χωριά στα περίχωρα της Μοσούλης, ενώ κατηγορίες βαραίνουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για τη χρήση αμάχων ως ανθρώπινη ασπίδα, καθώς οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις πλησιάζουν προς τη Μοσούλη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here