Μοσκοβισί: Ολοκλήρωση αξιολόγησης, λύση για χρέος έως τέλος του έτους

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI( Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο για τη β’ αξιολόγηση αλλά και για τους όρους διευθέτησης του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Για τα εργασιακά, ρωτήθηκε αν εν όψει της νέας αξιολόγησης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν και απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά απρόθυμος στο να συναινέσει στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018.

Όπως επισήμανε, «όλα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ανοίξει σε αυτή τη φάση η συζήτηση, δεδομένου ότι έχουμε μέχρι τώρα συζητήσει αναλυτικά και έχουμε συμφωνήσει τι πρέπει να κάνουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για το πότε θα κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2017 – 2020 (σ.σ. το μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα έτη 2018, 2019 και 2020) και απάντησε: «Όποτε θα είμαστε έτοιμοι».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσοπρόθεσμο αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και κανονικά πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Ο κ. Μοσκοβισί προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το β’ εξάμηνο, προσθέτοντας ότι το 2017 οι αναπτυξιακοί ρυθμοί θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα γυρνάει σελίδα, σημειώνοντας ότι «έχει έρθει η ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα, για εφαρμογή του προγράμματος και για επενδύσεις».

Εξάλλου, ανέφερε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, μίλησε για σταθεροποίηση των οικονομικών και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει μείωση της ανεργίας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here