Μοσκοβισί: Μία μόνο χώρα αντιδρά στα μέτρα Τσίπρα-Οποιοι διαφωνούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους

ΦΩΤΟ: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΑNDREA BONETTI
Μόνο μία χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αυτό είπε στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρω-Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γάλλος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το προσωρινό πάγωμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους παραβιάζει τη συμφωνία που, ούτως ή άλλως, προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την εκτίμηση ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης τα εν λόγω μέτρα, δεδομένου ότι δεν έχει καμία επίπτωση στους στόχους της συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων.

«Όποιοι διαφωνούν με τα μέτρα Τσίπρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Η Επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, και αυτά δεν πρέπει να θεωρηθούν υπερβολικά, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζοντας, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι όσοι έχουν μια τέτοια άποψη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος ανέφερε ότι, η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους είναι συμπαγής στη βάση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται: «Ο παράμετροι αυτοί παραμένουν σε ισχύ» είπε, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να αντιτάσσουμε την ελάφρυνση του χρέους, που είναι απαραίτητη, με την κοινωνική συνοχή.

Ερωτηθείς εάν η άποψη της Επιτροπής είναι ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι έγκυρη, ανέφερε ότι στο Eurogroup μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, η Επιτροπή από την πλευρά της όμως, ενδιαφέρεται για το κοινό συμφέρον και έχει διαφορετική άποψη.

Ντροπιαστική και απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. Στηρίζουμε την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό κα τις ελληνικές αρχές τόνισε ο κ. Πιτέλα.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί στη λιτότητα για πάντα»

Την ανάγκη σημαντικών αποφάσεων για την Ελλάδα για το γενικό συμφέρον της χώρας και της Ευρωζώνης τονίζει σε άρθρο του ο Πιέρ Μοσκοβισί συμπληρώνοντας ότι οι εκλογές το 2017 σε διάφορες χώρες δεν διευκολύνουν την κατάσταση αλλά η αναβλητικότητα θα ήταν ανεύθυνη επιλογή.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα» ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστηρίζει ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει συμφωνία «αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά».

Παράλληλα τονίζει ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μία «απροσδόκητη προσπάθεια», εφαρμόζοντας «σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ».

Κάνοντας ειδική μνεία στους μεσοπρόθεσμους στόχους, καθιστά σαφές ότι «είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018» και εξηγεί ότι «αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν τη δυνατότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει, δίχως να υπονομευτεί η ανάπτυξη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δεσμευμένη σε αυτό. Δυστυχώς άλλοι ορισμένες φορές προτιμούν να εμπλέκονται σε ένα blame game ως μέσο υπεράσπισης των θέσεών τους. Αυτή η συμπεριφορά ρισκάρει την υπονόμευση της εμπιστοσύνης και της προόδου που έχει γίνει μέχρι τώρα. Αυτό θα ήταν άδικο δεδομένων των προσπαθειών των Ελλήνων και την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων» προσθέτει.

«Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της «μετα-αλήθειας» είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνονται χωρίς απαντήσεις ορισμένοι ισχυρισμοί» ξεκινά την επιστολή του ο κ. Μοσκοβισί υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τεράστιες προσπάθειες» στις οποίες περιλαμβάνονται «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις το ΦΠΑ και τη φορολογία εισοδήματος».

Συνεχίζοντας τις απαντήσεις στο ΔΝΤ και το άρθρο Τόμσεν ο Ευρωπαίος επίτροπος παραθέτει μια σειρά στοιχείων για το έλλειμμα και το δημοσιονομικό πλεόνασμα αλλά και τις συντάξεις προσθέτοντας ότι «εν συντομία η Ελλάδα εφαρμόζοντας ένα απαιτητικό πρόγραμμα, επιτέλους γυρίζει σελίδα».

«Τελικά, είναι η Κομισιόν πολύ πολύ επιεικής με την Ελλάδα σε αντίθεση με τις φαινομενικά πιο ρεαλιστικές θέσεις του ΔΝΤ; Σε καμία περίπτωση. Ενώ έχει εργαστεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να οικοδομήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη, έχει επίσης πιέσει τις αρχές της χώρας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Επιτροπή υπήρξε ένας έντιμος μεσολαβητής, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της ευρωζώνης στο σύνολό της» συνεχίζει ο κ. Μοσκοβισί.

Το επόμενο  βήμα είναι, κατά τον Γάλλο επίτροπο, να ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση που εξαρτάται από μια συμφωνία για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά, όπως σημειώνει, αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο οι θέσεις καθορίζονται από δογματικές ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνουν.

«Ας σταματήσουμε τα σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας. Η τεχνική δουλειά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί» καταλήγει ο κ. Μοσκοβισί και καλεί τους πολιτικούς ηγέτες της ευρωζώνης και των πιστωτών θεσμών της Ελλάδας να αναλάβουν τώρα την πρωτοβουλία προκειμένου αναλαμβάνοντας όλοι την ευθύνη η Ελλάδα να πετύχει τη βιώσιμη επιστροφή στις αγορές και σε ένα σταθερό μέλλον στην Ευρωζώνη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here