Μονομερείς ενέργειες των «θεσμών» στο παραπέντε της συμφωνίας

ΦΩΤΟ: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Με φράσεις και διαλόγους που παραπέμπουν σε ρωμαική αρένα παρά σε σοβαρή πολιτική διαπραγμάτευση, συνεχίζονται οι δύσκολες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ‘θεσμών» για την επίτευξη ενδιάμεσης, «μίνιμουμ» αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Από τη μιά ευρωπαίοι αξιωματούχοι, χωρίς όνομα, υπερβαίνοντας τον θεσμικό τους ρόλο, ζητούν από την κυβέρνηση να πληρώσει το πολιτικό κόστος και να κάνει κινήσεις(βλ. υποχωρήσεις) στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Από την άλλη, έλληνας ανώνυμος επίσης αξιωματούχος, απαντά με νόημα: «Αν μας πουν ότι θέλουν αίμα στο σπαθί τους, δεν θα κάνουμε πίσω».

Οι δηλώσεις των γερακιών του Εurogroup, και ο τρόπο με τον οποίο εκφράζονται,  αποτελούν προφανώς την έμπρακτη απάντηση τους στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να προσδώσει στη διαπραγμάτευση πολιτική διάσταση, ξεπερνώντας τα ποικίλα οικονο-τεχνικά προβλήματα που θέτουν εντέχνως οι «ειδικοί»  και τα πραγματικά «αφεντικά» του Ευρωζώνης .

Το πάρε-δώσε των διαπραγματεύσεων

Ποιά είναι η ουσία πίσω απ΄όλα αυτά; Οτι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί άλλες αλλαγές στα εργασιακά(αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων) ενώ παραπέμπει για αργότερα τις αναγκαίες τομές στο ασφαλιστικό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από το υπουργείο οικονομικών, η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί στους θεσμούς κάποιες παρεμβάσεις όπως πάγωμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων των τραπεζοϋπαλλήλων και μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις ενώ συζητάμε και κάποιες παραμετροποιήσεις στο θέμα της 13ης σύνταξης.

Ακόμη, δεν εξετάζονται αλλαγές στον ΦΠΑ αν και η κυβέρνηση θα εξέταζε έναν ενιαίο συντελεστή 15%, με παράλληλη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν ένα πεδίο διαπραγμάτευσης το οποιο η ελληνική κυβέρνηση όπως είπε ο πρωθυπουργος, θα αξιοποιήσει με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να επιτευχθεί συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας, δεν αποκλείει πώληση του 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αλλά και του ποσοστού του ΟΣΕ, με διαδικασίες όμως που θα επιφέρουν υπεραξία για το Δημόσιο. Κομβικό σημείο στις ιδιωτικοποίησεις είναι η συμμετοχή-σύμπραξη του δημοσίου για αξιοποίηση της υπέρ της κοινωνίας. Η κυβέρνηση είναι παντελώς αντίθεση με την πώληση-ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Υπό επανεξέταση είναι το Ελληνικό για το οποίο εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι ένα θέμα στο οποίο οι εταίροι ζητούν ρυθμίσεις που δεν θα εμποδίζουν τις εκποιήσεις, κάτι που δεν δέχεται η κυβέρνηση.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνεται το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο. Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή που θα λογοδοτεί στη Βουλή, παρεμβάσεις για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, διατάξεις για το λαθρεμπόριο, ρυθμίσεις για τα ΚΤΕΟ, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, θέσπιση ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων με την καταβολή κατ’ αποκοπήν φόρου 15% περίπου, κ.ά. Κατά κυβερνητικές πηγές θα προβλέπει ακόμη ειδικό φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία και ηλεκτρονική κάρτα για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων.

Tο πρώτο μέρος των συζητήσεων έγινε την Τετάρτη κατά την συνεδρίαση το Euro Working Group στις Βρυξέλλες, όπου  την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης. Στην συζήτηση τέθηκαν οι βασικοί άξονες του πολυνομοσχεδίου που ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών.

Αποστάσεις Λαφαζάνη
«Μακάρι να προκύψει μια συμφωνία που θα αντιπροσωπεύει έναν «έντιμο συμβιβασμό», αν και ο όρος αυτός είναι αδόκιμος, ρευστός και χωράει τα πάντα και τίποτα», σημειώνει σε άρθρο του ο κ. Λαφαζάνης και προσθέτει: «Ωστόσο, οι λεγόμενοι εταίροι και το ΔΝΤ δεν ζητάνε από την κυβέρνησή μας μια συμφωνία που θα σέβεται στοιχειωδώς την επιβίωση του ελληνικού λαού και την πρόσφατη ριζοσπαστική λαϊκή ετυμηγορία.»Τα πιο σκληρά και αδίστακτα κατεστημένα κέντρα σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ αυτό που θέλουν από τη χώρα μας είναι «γη και ύδωρ». Ζητάνε υποταγή και παράδοση. Ζητάνε νέα μέτρα μείωσης συντάξεων και μισθών, ξεπούλημα της χώρας, νέους φόρους και νέες απορρυθμίσεις. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να υποταχθεί ούτε να παραδοθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ποτέ νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί συμφωνία που θα είναι ασύμβατη με τις ριζοσπαστικές του δεσμεύσεις».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here