Μοναδική χειρόγραφη Καινή Διαθήκη του 850 μ.Χ. επανέρχεται στην Ελλάδα

Ανεκτίμητης αξίας βυζαντινό κειμήλιο, μια σπάνια χειρόγραφη Καινή Διαθήκη 674 σελίδων που γράφθηκε κατά τον 9ο αιώνα, πρόκειται να επιστρέψουν οι  ΗΠΑ στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης στη Δράμα, από όπου την είχαν κλέψει  Βούλγαροι το 1917, μαζί με πολλούς άλλους ιστορικούς και εκκλησιαστικούς θησαυρούς.

Την Καινή Διαθήκη θα παραλάβει προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος. Θα του δοθεί  από εκπαιδευτικό ίδρυμα του Σικάγου όπου κατέληξε μετά την κλοπή της. Θα τη μεταφέρει ο ίδιος στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να την παραδώσει σε ειδική τελετή στη Δράμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πολιούχου Αγίας Βαρβάρας.

Ο «Κώδικας 1424» (Codex 1424), όπως ονομάζεται το κειμήλιο, αποτελεί το παλαιότερο πλήρες χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης στον κόσμο, γραμμένο στα ελληνικά στη ρέουσα γραφή της εποχής της

Είχε πουληθεί στις ΗΠΑ το 1920 από έναν Ευρωπαίο βιβλιοπώλη, και στη συνέχεια βρέθηκε στην κατοχή της Λουθηρανής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου, όπου φυλασσόταν έως τώρα.

Η διοίκηση της Σχολής απάντησε θετικά μετά από πολλές προσπάθειες στο αίτημα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και θα παραδώσει το κειμήλιο στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here