«Με τη μνήμη ζωντανή»: 73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα

Εβδομήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος απο το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και βρίσκεται σε εξέλιξη το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης, με τον τίτλο «Με τη μνήμη ζωντανή», οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, από την κοινότητα της Ζαχλωρούς και τελειώνουν στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, με τις εκδηλώσεις του Σκακιστικού Ομίλου Καλαβρύτων, προς τιμήν του Ολοκαυτώματος.

Θα κορυφωθούν κατά το τριήμερο, από 10 έως 13 Δεκεμβρίου 2016, με τις εκδηλώσεις και το μνημόσυνο στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων.

73_xronia-5Όπως αναφέρει ο Δήμος Καλαβρύτων: «Προσκαλούμε δε, όλους τους πολίτες, Καλαβρυτινούς και μη, τους απογόνους των θυμάτων, τους νέους και τις νέες, τους επισήμους, να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις μας αυτές και να τιμήσουν με την παρουσία τους το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα».

Οι φετινές εκδηλώσεις, εκτός, από τα καθιερωμένα μνημόσυνα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

1. Αγώνα δρόμου θυσίας, 10.000 μέτρων, από τις μαρτυρικές κοινότητες Ρογών και Κερπινής, στα Καλάβρυτα, που συνδιοργανώνεται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά την περσινή επιτυχία του, με το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που θα γίνει την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016, στις 12:00 το μεσημέρι.

2. Προβολή, το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, στις 07:00 το απόγευμα, του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Στους νεκρούς της Λευτεριάς», με σπάνια ντοκουμέντα και αφηγήσεις 50 κατοίκων, από τα Καλάβρυτα και τα χωριά μας – πολλοί από τους οποίους σήμερα, δε βρίσκονται στη ζωή – για τα τραγικά γεγονότα, που σημάδεψαν το Δεκέμβρη του 1943, την περιοχή μας.Δημιουργοί αυτού του ιστορικού ντοκιμαντέρ, είναι οι σκηνοθέτες Γιάννης και Σπύρος Κακολύρης, με την καθοριστική συμβολή της Καλαβρυτινής, που έζησε τα γεγονότα και έθεσε, ως σκοπό της ζωής της, τη διατήρηση ζωντανής της μνήμης τους και την ανάδειξή τους, μέσα και από τη δημιουργία του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Γιώτας Κωνσταντοπούλου – Κολλιοπούλου.

3. Τη συναυλία, από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.), που θα γίνει, την παραμονή της επετείου του ολοκαυτώματος, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, στις 7:00 το απόγευμα, στα Καλάβρυτα.

73_xronia-24. Τις εκδηλώσεις, για την παρουσίαση και βράβευση των ποιημάτων του Πανελλήνιου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού «ΆΘΛΟΝ ΠΟΙΗΣΕΩΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΛΕΝΑ ΣΤΡΕΦΗ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ» και τους βυζαντινούς ύμνους, από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, της Μητρόπολης Καλαβρύτων, υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδάσκαλου και πρωτοψάλτη Βασίλη Καλογερόπουλου (Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου, 7:00 μ.μ., Καλάβρυτα), την έναρξη αφιερώματος – έκθεσης, από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, με τίτλο «Οι πόλεμοι δεν έχουν νικητές», εικόνες – Μαρτυρίες – Ιστορία, με τιμώμενες χώρες Ιαπωνία – Πολωνία – Τσεχία, με έναρξη στις 10 Δεκεμβρίου (ώρα 10:00 π.μ.) και λήξη, στις 8 Ιανουαρίου 2017, της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, στην Αθήνα, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 70) στις 24 Νοεμβρίου 2016, της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας, στην πλατεία Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στην Αθήνα (Φρειδερίκου Σμιθ και Λαγουμιτζή, στο Νέο Κόσμο, Δουργούτι, πίσω από το ξενοδοχείο INTERCONTINENTAL), τις εκδηλώσεις στην Κλειτορία, στις 14 Δεκεμβρίου 2016 και του Σκακιστικού Ομίλου Καλαβρύτων (ΣΕΠΟΚΕ), στις 17 και στις 18 Δεκεμβρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here