Μιχάλης Στρατουδάκης: Τα ευεργετήματα της φραγκοσυκιάς

 

STRATOYDAKIS 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Tα άγνωστα ευεργετήματα της φραγκοσυκιάς, στον οικονομικόν τόμεα, αλλά και την υγεία ως και την προστασίαν του περιβάλλοντος” είναι το θέμα της διάλεξης του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μιχάλη Στρατουδάκη, απόψε ώραν 7μ.μ. στην αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου. Απευθύνεται όχι μόνον σε  επαγγελματίες  αγρότες, αλλά σε  κάθε ενδιαφερομένου που έχει κάποια χέρσα και ανεκμετάλλευτη έκταση. Αν αντιθέτως δεν έχει εκτάσεις για μικρή ή μεγάλη εκμετάλλευση, σκοπός της ομιλίας είναι να τον ενημερώσει για τα μεγάλα  προληπτικά και  θεραπευτικά ευεργετήματα της φραγκοσυκιάς στον τομέα της υγείας.

-Ποια είναι τα πολύπλευρα ευεργετήματα της φραγκοσυκιάς;

Πρόκειται για φυτό με προσφορές οπωρικού αλλά και βιομηχανικού ενδιαφέροντος. Από την καλλιέργεια εμπορευόμεθα α) τους καρπούς, αλλά δευτερογενώς  κάνομεν μαρμελάδες, φαγητά, ποτά, καθώς και β) τα  «φύλλα». Η απόδοση σε καρπούς ανά στρέμμα  κυμαίνεται από δύο τόννους και άνω, αναλόγως το είδος.. Στον τομέα της κτηνοτροφής, οι προσφορές της είναι μεγάλες. Τόσον γιατί αποτελεί φθηνή αλλά θρεπτική τροφή, όσον και γιατί συμβάλλει στην πάχυνση και απόδοση των ζώων. Αξίζει να σημειώσομεν ότι στην Αμερική ταΐζουν με φραγκοσυκιές στις γαλακτοφόρες αγελάδες για  προσφορά μεγαλύτερης ποσότητας  γάλακτος.  Τους προσφέρουν φύλλα νωπά και αποφεύγουν ταυτοχρόνως το καθημερινό πότισμα, γιατί σε μεγάλο ποσοστό καλύπτεται από τα «φύλλα» αφού περιέχουν 90% νερό.

Στην Βραζιλία οι εκτάσεις  με φραγκοσυκιές για κτηνοτροφή ανέρχονται στα 3.000.000 στρέμματα, στην Σικελία  1.000.000 στρέμματα και στην Τύνιδα 80.000 στρέμματα

Τα αναφέρομεν αυτά γιατί θέλομεν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να συνηθίσουν, να τρέφουν τα ζώα τους και  με φραγκοσυκιές.

Θεραπευτικές

Οι προσφορές της φραγκοσυκιάς στον άνθρωπο κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. Είναι προληπτικές και θεραπευτικές.

Έχει διαπιστωθεί από πανεπιστημιακές έρευνες 30 ετών ότι η φραγκοσυκιά θεραπεύει τον

Σακχαρώδη διαβήτη τύπου Β΄, την

Χοληστερίνην και συμβάλλει τα μέγιστα στην

Ενίσχυσην του Ανοσοποιητικού συστήματος.

Τρεις ασθένειες που βασανίζουν μαρτυρικώς εκατομμύρια ανθρώπους, κατανικώνται από την φραγκοσυκιά..

Επίσης είναι

Καρδιοτονωτικό, η πηκτίνη που αναφέραμε αποτελεί όπλο και για την προστασία της καρδιάς καθώς και τα φλαβονοειδή. Δίαιτες υψηλές σε φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και βιταμίνη C, τα οποία περιέχονται στα φραγκόσυκα, προστατεύουν τα αγγεία και αποκρούουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αντικαρκινικό, αναφέρεται ότι θεραπεύει κάποιες μορφές καρκίνου, στήθους, προστάτου, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος. Επίσης περιέχει και άλλην σπουδαίαν ουσίαν την κακτίνη, η οποία είναι ασπίδα κατά του καρκίνου,

Το αγγειακό σύστημα προστατεύεται  και  αυτό επαρκώς από τα φραγκόσυκα, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που δρουν κατασταλτατικώς  σε διαφόρους ιστούς και όργανα, στις αρτηρίες, στα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.

Προστατεύει από παθήσεις των  πνευμόνων

Καθαρτικό  του πεπτικού, του ουροποιητικού συστήματος και διουρητικό

Χωνευτικό

Αντιφλεγμονώδες

Κατά της Φυματιώσεως

Κατά της υπερπλασίας του προστάτου

Διαλύει  τα λίπη

Υποβοηθά τον έρωτα

Στην μαγειρική

Ένας άλλος τομέας ουσιαστικής προσφοράς της φραγκοσυκιάς είναι στην μαγειρική. Απ’ αυτήν παράγομεν ρακή και ηδύποτα. Επίσης παράγομεν σπουδαίας ποιότητος μαρμελάδες, κομπόστες,γλυκά κουταλιού, αναμίξεις, φαγητά, σαλάτες, σάλτσες.

Στην μαγειρική έχουν κυρίαρχον ρόλο τα «φύλλα» της φραγκοσυκιάς. Μαγειρεύονται μόνα, όπως τα φρέσκα φασόλια, με ντομάτες κρεμμύδια  και άλλα μαζί, αλλά και σε ανάμειξη με πλήθος φαγητών όπως κρέας, ρεβίθια, πατάτες, λαχανικά,  καλαμπόκι, ρύζι, αυγά και δεκάδες άλλα.  Στο βιβλίο μας, αναφέρομεν 80 μαγειρικές  συνταγές.

Προστασία περιβάλλοντος

Μέγιστες είναι οι προσφορές της φραγκοσυκιάς στο περιβάλλον, πλην δυστυχώς άγνωστες και φυσικά ανεκμετάλλευτες.

Πρώτη σπουδαία προσφορά είναι η αντιπυρικήιδιότητα. Είναι βραδύκαυστος, όχι άκαυστος και εμποδίζει την εξάπλωση των πυρκαγιών. Στις χορτολιβαδικές εκτάσεις η αντιμετώπιση είναι άκρως αποτελεσματική. Σημαντική είναι όμως και η συμβολή της στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Είναι αντιδιαβρωτικό και αντιπλημμυρικό.Συγκρατεί τα φερτά υλικά, αλλά και τα χώματα από επικλινή εδάφη. Είναι αντίδοτο των κατολισθήσεων.

Συμβάλλει στην παραγωγή βιοαερίου.

Μας δίδει σαπούνι (κατασκευάζεται στην Ελλάδα), κρασί, αιθέρια έλαια και φιλτράρει το νερό.

Αποτελεί πρώτη ύλη για αρίστης ποιότητος σοβά οικιών, ανθεκτικόν  και μονωτικόν. (χρησιμοποιείται στην Ελλάδα)

Μας δίδει σπουδαίο τσίπουρο (παράγεται στην Ελλάδα)

Μας προστατεύει από τα κύματα των φορητών τηλεφώνων και της τηλεοράσεως WI-FI.

Μας προστατεύει από την μέθη. Όταν «ηττηθούμεν» από το κρασί και φάμε λίγα φύλλα φραγκόσυιάς βρασμένα, η μέθη  ο πονοκέφαλος, η ξηροστομία και η ναυτία εξαφανίζονται.

Είναι  «Το φυτόν του μέλλοντος» .

-Μπορουν τα νησιά μας να στηρίξουν την οικονομία τους σε αυτό το φυτό;

Αναμφιβόλως μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους, από πρωτογενή και δευτερογενή εκμετάλλευση, αλλά  και να έχουν μεγάλην οικονομίαν  από την κτηνοτροφήν.

Είναι εφικτή η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς στα νησιά;

Απολύτως. Ευδοκιμεί επίσης στην Κρήτη και την Πελοπήννησον.

-Πως ασχοληθηκατε με τη μελέτη και τη συγγραφή βιβλίων για τη φραγκοσυκιά;

Η ερώτηση απαιτεί χρόνον, αρκεί να αναφέρω τον βασικόν, την αγάπην των σπουδαίων και ευγεύστων καρπών,  με την τόσον γλυκιάν και δροσιστικήν γεύσην, την οποίαν ήθελα να μεταδώσω και σε άλλους, μαζί με τα λοιπά ευεργετήματα του φυτού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here