Μισθοί κάτω των 700 ευρώ και 45 έτη εργασίας για πλήρη σύνταξη!

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI 

Τις δραματικές επιπτώσεις των «δρεπανηφόρων» πολιτικών της πρώτης μνημονιακής πενταετίας, τόσο στους μισθούς όσο και στην απασχόληση, επιβεβαιώνουν τα νεότερα στοιχεία του ΙΚΑ, μέσα από την πρώτη ανάλυση των οποίων διαφαίνεται ότι, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, αυξάνονται και πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι νεόπτωχοι εργαζόμενοι. Παράλληλα, από τα δεδομένα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου προκύπτει ότι, πλέον, για να μπορέσει ένας μισθωτός να λάβει πλήρη σύνταξη (με 40 έτη ασφάλισης, βάσει των μνημονιακών νόμων) θα πρέπει να δουλεύει πάνω από 45 χρόνια, χωρίς να περάσει από το ταμείο της ανεργίας!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ, τον Ιούλιο του 2015 ο αριθμός των ασφαλισμένων του ανήλθε στο 1,89 εκατ. άτομα, από 1,85 εκατ. άτομα τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Ο αριθμός των μισθωτών μπορεί να παρουσιάζει σχετική αύξηση αλλά, δυστυχώς, αυτή εξηγείται μέσα από τη διεύρυνση του αριθμού των φτωχών εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η αύξηση οφείλεται κυρίως στον αριθμό των μισθωτών στις κοινές επιχειρήσεις (1,86 εκατ. άτομα από 1,75 εκατ. άτομα τον Ιούλιο του 2010). Συντριπτικό «κάταγμα» έχει υποστεί ο κλάδος των οικοδομοτεχνικών επιχειρήσεων, στις οποίες, τον Ιούλιο του 2015, οι μισθωτοί ανήλθαν μόλις στις 26.972 άτομα, από 98.327 άτομα, τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Ο αριθμός των κοινών επιχειρήσεων πέρυσι το καλοκαίρι ήταν 238.796, ενώ τον Ιούλιο του 2010 ήταν 257.413. Αντίστοιχα, οι οικοδομοτεχνικές επιχειρήσεις ήταν 9.065 (από 35.719 τον Ιούλιο του 2010).

Οι δραματικές επιπτώσεις των μνημονίων

Οι μισθωτοί, λοιπόν, βάσει των νεότερων στοιχείων του ΙΚΑ, μπορεί να παρουσίασαν οριακή αύξηση, όμως η πτώση των μισθών μέσα στα πρώτα πέντε μνημονιακά χρόνια ήταν μεγάλη. Ο μέσος μισθός από 1.406,24 ευρώ τον Ιούλιο του 2010 στις κοινές επιχειρήσεις, έφτασε στα 1.181,43 ευρώ, μικτά, στα μέσα του περυσινού καλοκαιριού (μειώθηκε πάνω από 17%).

Οι επιπτώσεις των μνημονίων ήταν ακόμη πιο δραματικές για τις μικρομεσαίες κοινές επιχειρήσεις, δηλαδή όσες απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό και οι οποίες αποτελούν το 89,2% του συνόλου. Τα μηνιάτικα για τους 483.592 μισθωτούς των ΜΜΕ, κατά μέσο όρο, έφτασαν να κυμαίνονται στα 715 ευρώ το μήνα, μικτά. Αυτό σημαίνει ότι περίπου ο ένας στους 3 εργαζομένους – μισθωτούς, έφτασαν να αμείβονται με ποσά τα οποία πλησιάζουν ή είναι ακόμη πιο χαμηλά στις περιπτώσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, με τα όρια της φτώχειας.

«Δεν θα πάρεις (αξιοπρεπή) σύνταξη ποτέ»!

Τα μνημόνια δεν προκάλεσαν μόνο τη μείωση των μισθών αλλά και των ημερών ασφάλισης, δηλαδή του επίσημου χρόνου απασχόλησης, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τον κόσμο της εργασίας στην επίτευξη των όρων και προϋποθέσεων που τέθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους για τη λήψη μιας, σχετικά, αξιοπρεπούς σύνταξης (40 έτη ασφάλισης από το 62ο έτος της ηλικίας και μετά). Ο μέσος χρόνος ασφάλισης από 23,43 ημέρες το μήνα, τον Ιούλιο του 2015, στα μέσα του περυσινού καλοκαιριού είχε μειωθεί στις 21,85 ημέρες το μήνα και αυτό, φυσικά, για όσους έχουν δουλειά και δεν βρίσκονται στην ανεργία.

Τι σημαίνει αυτό; Το παράδειγμα που ακολουθεί, λαμβάνοντας υπόψη χοντρικά τα μεγέθη για να αποδώσει μια εικόνα της κατάστασης, είναι ενδεικτικό: Για να συμπληρώσει ένας μισθωτός 40 έτη ασφάλισης (12.000 ημέρες ασφάλισης) και να δικαιωθεί μιας αξιοπρεπούς σύνταξης, μετά τη συμπλήρωση -τουλάχιστον- του 62ου έτους της ηλικίας, με βάση το μέσο όρο των ημερών ασφάλισης κάθε μήνα (21,85 με τον αριθμό να βαίνει διαρκώς μειούμενος) θα πρέπει να δουλεύει συνεχώς περισσότερα από 45 έτη, χωρίς να μείνει άνεργος!!

Ακόμη και για τη συμπλήρωση των ελάχιστων ετών ασφάλισης (15 χρόνια) για τη λήψη μιας ελάχιστης σύνταξης, μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, θα πρέπει να εργαστεί περισσότερα από 17 έτη. Από τα δεδομένα αυτά, από τα συγκεκριμένα παραδείγματα, διαφαίνεται ανάγλυφα ότι για ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού, μετά και τις επικείμενες, νέες δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς και τις παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί στα εργασιακά, οι συντάξεις και δη αυτές οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αξιοπρεπείς, θα καταστούν «άπιαστο όνειρο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here