«Μικροπρεπή ενέργεια» χαρακτηρίζει η Κίνα την επικοινωνία του Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν

Από τότε που οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν την Ταϊβάν ως «μέρος μιας αδιαίρετης Κίνας» το 1979, κανένας αμερικανός πρόεδρος δεν είχε επικοινωνία με την ηγεσία της Ταϊβάν, μέχρι χτες που ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ – γουέν

Η Κινα αντεδρασε χαρακτηριζοντας την επικοινωνια «μικροπρεπή ενέργεια»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κινας Ουάγνκ Γι σχολίασε σχετικά:

«Η πράξη αυτή  πισεύω ότι δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή της «αδιαίρετης Κίνας» που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη διεθνή κοινότητα και η επικοινωνια οφείλεται σε μικροπρεπείς πρωτοβουλίες της Ταϊβάν. Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει την μακροχρόνια πολιτική της αδιαίρετης Κίνας που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αρχή της «αδιαίρετης Κίνας» αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική βάση δεν θα υποστεί παρεμβάσεις ούτε θα βλαφτεί με οιονδήποτε τρόπο».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οταν οι εθνικιστές της Κινας έχασαν το 1949 τον εμφύλιο πόλεμο, κατέφυγαν στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο ουδέποτε αποκήρυξε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να επαναφέρει υπό τον έλεγχό του την Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της περιοχής

Η Κίνα απαιτεί να μην υπάρχει καμία επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.

Η Ελλάδα δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Δημοκρατία της Κίνας ή Ταϊβάν. Το πλησιέστερο Προξενείο της βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ. Αντιθέτως, η Δημοκρατία της Κίνας διαθέτει αντιπροσωπευτικό γραφείο στην Αθήνα που εκδίδει διαβατήρια και θεωρήσεις (visas) και πιστοποιεί επίσημα έγγραφα. Από το 2012 η θεώρηση δεν είναι απαραίτητη για τους πολίτες των δύο χωρών, εφόσον διαθέτουν διαβατήριο με ισχύ άνω των 6 μηνών και παραμείνουν στην άλλη χώρα για περίοδο μικρότερη των 3 μηνών.

Η Δημοκρατία της Κίνας ή Ταϊβάν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος μόνο από 22 κράτη (Δεκέμβριος 2015). Δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμούς διότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κινας θεωρεί οτι αποτελεί επαρχία της και τμήμα των εδαφών της.  Παλαιότερα ήταν γνωστή ως Εθνικιστική Κίνα ή Φορμόζα (Formosa). Η ονομασία «Φορμόζα», που σημαίνει «όμορφη» (νήσος) καθιερώθηκε  από πορτογάλους θαλασσοπόρους

Όσον αφορά την πρόεδρο της Ταϊβαν, που εξελέγη τον περασμένο Ιανουάριο, οι Κινεζοι πιστεύουν ότι θα επιδιώξει την πλήρη  ανεξαρτητοποίηση του νησιού, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Η Τσάι  από πλευράς της έχει δηλώσει πως θέλει να διατηρήσει το status quo με την Κίνα και πως θέλει ειρηνικές σχέσεις

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ

Εκπρόσωπος της Τσάι δήλωσε ότι η  τηλεφωνική συνδιάλεξη είχε προσυμφωνηθεί εδώ και καιρό

Ο Τραμπ στο λογαριασμό του στο Twitter πάντως αναφερει  πως ήταν η Τσάι εκείνη που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την εκλογή του.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί από την Ταϊβάν  ότι η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν αντάλλαξε απόψεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο των Ντόναλντ Τραμπ,  για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προώθηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι Τσάι και Τραμπ αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την «προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας ώστε οι πολίτες (της Ταϊβάν) να μπορούν να απολαύουν καλύτερες ζωές και περισσότερη ασφάλεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ταϊβανέζων

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας εκνευρίστηκε από το τηλεφώνημα και σε ανακοίνωσή του τονιζει  ότι η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ακόμη διαμορφώνει την πολιτική που θα εφαρμόσει, αλλά χρειάζεται να ενημερωθεί πλήρως για τις ιστορικές εστίες εντάσεων στην Ασία.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του και διαμορφώνει ακόμη τις θέσεις του για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, έτσι δεν δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ή δήλωση κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», ανέφερε το Επιμελητήριο σε μια ανακοίνωσή του σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη Τραμπ-Τσάι.
«Το επιμελητήριο υποστηρίζει επί μακρόν τη σταθερότητα στην περιοχή, και αναμένουμε η νέα κυβέρνηση να τηρήσει το status quo. Οι αμερικανικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ασία έχουν ανάγκη τη σιγουριά και τη σταθερότητα, και η νέα κυβέρνηση πρέπει να ενημερωθεί γρήγορα για τις ιστορικές εστίες έντασης και τις περίπλοκες δυναμικές της περιοχής»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here