«Μικρασία Χαίρε!»: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης από την Εστία Ν. Σμύρνης-Σεπτέμβριος 2016-Το πρόγραμμα

 

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, 94 χρόνια μετά  τις σκοτεινές  ημέρες της ελληνικής ιστορίας, της Καταστροφής του ’22, αφιερώνει ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο στις Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης με τίτλο «Μικρασία Χαίρε».

Ένα ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες, που θα αναβιώσει στο Μέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης, μέσα από ομιλίες διακεκριμένων ιστορικών και συγγραφέων, προβολές ντοκιμαντέρ, μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις.

Το Press Publica, χορηγός επικοινωνίας στις εκδηλώσεις, σας παρουσιάζει αναλυτικά το πρόγραμμα.

mikrasia-xaire-teliki-2016-out-1

Το ταξίδι ξεκινά την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 20:00, όπου η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης υποδέχεται τη φιλόλογο, συγγραφέα και ηθοποιό κ. ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ η οποία θα μιλήσει για τη  «Σημασία του Μικρασιατικού Ελληνισμού τότε και σήμερα» ενώ οι γνωστοί ηθοποιοί Τάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν και Μάνος Ζαχαράκος θα αποδώσουν αποσπάσματα του διάσημου θεατρικού έργου της «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 20:30, το περίφημο Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού, μετά την παράσταση στο Ηρώδειο ενώπιoν του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, θα παρουσιάσει στο Μέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης τη μουσικοχορευτική παράσταση «Σμύρνη, καλλίστη των πασών».

Μια ιστορία που αναβιώνει τη ζωή των Σμυρναίων πριν από την Καταστροφή, κατά τη διάρκεια και στο μεγάλο ξεριζωμό.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 20:30 με τη μουσικοθεατρική ομάδα του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή» που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη για να ξεσηκώσει το κοινό της Αθήνας με τη μοναδική παράσταση  «Όποιος ξεχνάει χάνεται, δακρύζει όποιος θυμάται»

Στη σκηνή θα αναβιώσει η μοναδική ιστορία του έρωτα δύο νέων, της Κατινιώς και του Βαγγέλη, λίγες ημέρες πριν από την Καταστροφή.

Στις εκδηλώσεις, το πρόγραμμα των οποίων σας επισυνάπτουμε, περιλαμβάνονται ακόμη, προβολές ντοκιμαντέρ, ομιλίες διακεκριμένων ιστορικών, διαλέξεις εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων κι άλλων Μικρασιατικών Συλλόγων.

Αναλυτικά  το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: 

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:00 π.μ.

Το Δ.Σ., τα Μέλη και οι φίλοι της ΕΣΤΙΑΣ Ν. Σμύρνης θα παραστούν στην Θεία Λειτουργία του Ιερού Ναού Αγ. Φωτεινής Ν. Σμύρνης για την εορτή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ Αγίων Αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών που σφαγιάστηκαν κατά τη Μικρασιατική καταστροφή, τιμώντας τη θυσία και τη μνήμη τους.

 Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης υποδέχεται τη φιλόλογο, συγγραφέα και ηθοποιό κ. ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ η οποία θα ομιλήσει με θέμα «Η σημασία του Μικρασιατικού Ελληνισμού τότε και σήμερα». Οι γνωστοί ηθοποιοί Τάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν και Μάνος Ζαχαράκος θα αποδώσουν αποσπάσματα του διάσημου θεατρικού έργου της «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, πρωινή προβολή 10:00 π.μ και απογευματινή 19:00 μ.μ

του ντοκιμαντέρ «Η Χίμαιρα της Ιωνίας». Τι πραγματικά συνέβη τις δραματικές ημέρες της καταστροφής. Μιλάνε καθηγητές Πανεπιστημίου, ξένοι συγγραφείς και δημοσιογράφοι. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον 3ο όροφο, στην αίθουσα Επιμορφωτικών μαθημάτων.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00 – 15:00

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.) σας προσκαλεί σε ημερίδα με θέμα: «Τα ανταλλάξιμα ακίνητα και οι διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος». Ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι κ.κ. Νικόλαος  Ουζούνογλου, Πρόεδρος  της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, (Οι.Ομ.Κω.), Αντώνιος Οραήλογλου,  Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.) και Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος, Νομικός Σύμβουλος Ο.Π.Σ.Ε. Θα προβληθεί σχετικό Video, ενώ παραδοσιακή ορχήστρα θα παίζει Μικρασιατικά τραγούδια.

 Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης και το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού σας προσκαλούν στη μουσικοχορευτική παράσταση «Σμύρνη, η καλλίστη των πασών», που αναβιώνει τη ζωή των Σμυρναίων πριν από την καταστροφή, κατά τη διάρκεια και στο μεγάλο ξεριζωμό. Η παράσταση τελεί υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Χρήστου Θεολόγου.

 

 

 

 

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης και η Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας συνδιοργανώνουν διάλεξη με θέμα «Τα Βουρλά της καρδιάς μας» με ομιλητή τον Φιλόλογο κ. Θοδωρή Κοντάρα. Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας θα μας μεταφέρουν στη Σμύρνη του τότε, με τα Μικρασιατικά τραγούδια της.

 

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο με οδηγό τον Εκπαιδευτικό –  Ιστορικό και Μελετητή κ. Παναγιώτη (Τάκη) Τσακίρη με την ομιλία «Αναπολώντας την όμορφη Σμύρνη του 1900». Ένα οδοιπορικό στην καθημερινή ζωή των Σμυρναίων, στην οικονομική τους ευμάρεια, στην παιδεία και κουλτούρα που είχαν αναπτύξει έως την καταστροφή του 1922. Θα προβληθούν 150 διαφάνειες με φωτογραφίες της εποχής.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει χορωδία με μικρασιάτικα τραγούδια.

 

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, πρωινή προβολή 10:00 π.μ και απογευματινή 19:00 μ.μ

του ντοκιμαντέρ «Δύο φορές ξένος». Τα επακόλουθα της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Συνεντεύξεις με ξένους καθηγητές Πανεπιστημίων.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον 3ο όροφο στην αίθουσα των Επιμορφωτικών μαθημάτων.

 

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης σας μεταφέρει σ’ένα «Εικονικό ταξίδι στις Μικρασιατικές Πολιτείες» με ξεναγό την Ιστορικό, Φιλόλογο και Πρόεδρο της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας κα Αρχοντία Παπαδοπούλου.

Το ταξίδι ξεκινά με την παρουσία των Ελλήνων στον ευρύτερο Μικρασιατικό χώρο, από την Προϊστορία έως το 1922, παρουσιάζοντας ελληνικές πόλεις που σημάδεψαν πολιτιστικά και οικονομικά τη Μ. Ασία για 3.000 χρόνια.

 

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης και ο Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή» σας προσκαλούν στη θεατρική παράσταση «Όποιος ξεχνάει χάνεται, δακρύζει όποιος θυμάται».

Η μοναδική ιστορία του έρωτα της Κατινιώς και του Βαγγέλη.  Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ανθή Δήμου, ενώ η περίφημη «Ορχήστρα του Δρόμου» θα πλαισιώσει την παράσταση.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ώρα 10:00 π.μ.

Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής και η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης πραγματοποιούν επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η Μικρασιατική καταστροφή ως πολύ-επιστημονικό παιδαγωγικό μέσον».

Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση με θέμα: «Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας 1919-1922», συλλογή του Ν. Μ Καρδασιλάρη.

 

  • Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα “Πάνος Χαλδέζος”

 

 

Επιμορφωτικά Τμήματα της Εστίας Νέας Σμύρνης 2016-2017

 

Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου 2016.

Πληροφορίες και εγγραφές καθημερινά στα τηλέφωνα της Γραμματεία 

 210 93 33 702  ↔ 210 93 27 351 ↔ 210 93 30 274

  • Φωτογραφίας (Αρχάριοι – Προχωρημένοι) • Σκάκι (Παιδικό – Ενηλίκων)
  • Μπριτζ • Χορωδίας • Θεάτρου • Μικρασιατικού Ελληνικού Κεντήματος
  • Χειροτεχνίας • Αγιογραφίας • Ζωγραφικής για παιδιά • Ψηφιδωτού
  • Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών • Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here