«Μικρή» και ξενοφοβική Ευρώπη, ενοχοποιεί την Ελλάδα για το προσφυγικό και την απειλεί με έξοδο από την Σένγκεν

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Με μια ακόμη ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της Ελλάδας, αρκετές ευρωπαικές χώρες δείχνουν τη χώρας μας ως υπεύθυνη για τις προσφυγικές ροές και ζητούν να περιφρουρήσουμε τα θαλάσσια  σύνορα μας ακόμη  και με το Πολεμικό Ναυτικό! 

Οι κατά τα άλλα ανθρωπιστές και υπερασπιστές των δικαιωμάτων Ευρωπαίοι, ζητούν δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, να βάλουμε τις φρεγάτες για να αντιμετωπίσουμε τους εισβολείς πρόσφυγες με τα φουσκωτά και τα σαπιοκάραβα.
Οχι μόνο δεν συνειδητοποιούν ότι είναι ήδη υπόλογοι και ένοχοι για το διαρκές έγκλημα στο Αιγαίο που έει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες πρόσφυγες και παιδιά, αλλά ζητούν να τους πνίγουμε εμείς με τα κανόνια και τα πλοία μας!

Η απαράδεκτη και προκλητική αυτή στάση πολλών ευρωπαικών κρατών, με πρώτες την Αυστρία και  Σουηδία, αποτελεί ντροπή για όλο τον δήθεν πολιτισμένο κόσμο. Η μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο, θεωρούν κάποιοι ότι θα λύσει τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν, χωρίς να λογοδοτήσουν ποτέ για αυτά.

Τι είπε ο υπουργός της Αυστρίας

«Εάν δεν γίνει εφικτό να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, δηλαδή τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τότε τα σύνορα της Σένγκεν θα πρέπει να μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη: Με αυτά τα λόγια κατέστησε σαφή της θέση της Βιέννης η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιντερ, προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ.

Η Μικλ-Λάιντερ επανέλαβε ουσιαστικά σε ακόμη σαφέστερο τόνο, τη θέση που έχει εκφράσει η Βιέννη τις τελευταίες ημέρες – έχοντας παράλληλα προχωρήσει σε σκληρότερα μέτρα για το προσφυγικό, εξετάζοντας την επιβολή ανώτατου ορίου για τους πρόσφυγες το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης, πρόκειται να «πιαστεί» στις αρχές του καλοκαιριού.

Εξηγώντας τα περί «μετατόπισης» των ορίων της Σένγκεν στην κεντρική Ευρώπη, η αυστριακή υπουργός ανέφερε ότι «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει το συντομότερο δυνατόν τα απαραίτητα για τη διασφάλιση των συνόρων, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων».

Δήλωσε «πεπεισμένη για την ανάγκη σύστασης ενιαίας ακτοφυλακής, πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι».

«Είναι μύθος ότι τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας δεν μπορούν να προστατευτούν» είπε. «Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επαρκείς δυνατότητες να προστατεύσει τα σύνορα» συνέχισε, λέγοντας πως «ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά της Ευρώπης χρειάζεται πολιτική ηγεσία για να φυλάξει τα σύνορα».

Όσον αφορά το ανώτατο όριο προσφύγων στο οποίο προχώρησε η Βιέννη, η Μικλ-Λάιτνερ ανέφερε πως το όριο «είναι απαραίτητο» και θα τηρηθεί.

Επίθεση κατά Ελλάδας και από Σουηδία

Στην ίδια γραμμή ο Σουηδός υπουργός Εσωτερικών Αντερς Ίγκεμαν.  Επισημαίνοντας ότι επτά χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά τους, δήλωσε από πλευράς του ότι «εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία».

Εκκληση Μτε Μεζιέρ

Εκ μέρους του Βερολίνου, ο Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της Αυστρίας και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

«Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος» επέμεινε ο Τόμας ντε Μεζιέρ, εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους και να καταστήσουμε πραγματικά ασφαλείς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας αυτό θα διασώσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία» στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό» διότι «θα ήταν η αρχή της διάλυσης».

«Θα δούμε τι θα σταθεί ικανή να κάνει, η Ευρώπη, τώρα που βρίσκεται στο καθοριστικό αυτό σταυροδρόμι, αν θα προχωρήσει ή θα οπισθοδρομήσει. Αν μείνουμε ακίνητοι δεν έχουμε καμία πιθανότητα να εγγυηθούμε την ενίσχυση του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» επισήμανε.

Εκδήλωση-παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας

Διεθνής αμνηστια

Καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών έφθαναν στον χώρο της συνόδου στο Αμστερνταμ, πέρναγαν μπροστά από ένα πλοίο της Διεθνούς Αμνηστίας, γεμάτιο με κούκλες με σωσίβια για να μοιάζουν με τους πρόσφυγες που φθάνουν την Ευρώπη.

«Ηγέτες της Ευρώπης, δεν πρέπει να σάς ανησυχούν οι εκλογές. Αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί είναι τα βιβλία της Ιστορίας» γράφει πανό που έχει αναρτηθεί στο πλοίο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here