Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις: «Ελπίδα για μια νέα ζωή»…

 

Η δύναμη της ζωής. Το βρέφος της φωτογραφίας περνάει χέρι με χέρι κάτω από τα συρματοπλέγματα του φράχτη. Του φράχτη της ντροπής. Το ξεκίνημα της ζωής του, το βρήκε κυνηγημένο στο μακρύ ταξίδι της προσφυγιάς. Οι γονείς του περπατούσαν μέρες και νύχτες μέχρι να φτάσουν στα σύνορα.  Στη φωτογραφία που έχει ληφθεί νύχτα με το φως του φεγγαριού, αποτυπώνεται και η αγωνία του πατέρα να περάσει το παιδί του και να ζήσει σε ασφαλές έδαφος.

Το » κλικ » έγινε στα σύνορα μεταξύ της διάβασης Χόργκος στη Σερβία και στο Ρόζκε της Ουγγαρίας.

Εκείνη τη νύχτα, έχοντας κατασκηνώσει επί πέντε ημέρες μαζί με τους πρόσφυγες, ο φωτογράφος είδε να φθάνει μια ομάδα περίπου 200 ανθρώπων οι οποίοι μετακινούνταν προσπαθώντας να κρυφτούν κάτω από τα δέντρα, κατά μήκος του (συνοριακού) συρματοπλέγματος. «Παίζαμε το ποντίκι με τη γάτα όλη τη νύχτα με την αστυνομία, λέει. Ήταν σχεδόν 3.00 το πρωί όταν πήρα τη φωτογραφία αυτή και δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε φλας όταν η αστυνομία προσπαθεί να βρει τους ανθρώπους αυτούς, τότε χρησιμοποίησα το φως του φεγγαριού εξηγεί ο Γουόρεν Ρίτσαρντον.

Με τίτλο «ελπίδα για μια νέα ζωή», η ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε από τον freelancer  Αυστραλό φωτογράφο Γουόρεν Ρίτσαρντον τη νύχτα της 28ης Αυγούστου, την ώρα που πρόσφυγες προσπαθούσαν να περάσουν στην Ουγγαρία. Ένα μωρό – προσφυγόπουλο πέρασε από χέρι σε χέρι, κάτω από τα συρματοπλέγματα των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας.

Οι διοργανωτές του World Press Photo έδωσαν το πρώτο βραβείο στον φωτογράφο Γουόρεν Ρίτσαρντσον. Η φωτογραφία είναι «δυνατή από την απλότητά της», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής και διευθυντής φωτογραφίας του Γαλλικού Πρακτορείου Φρανσίς Κον. «Είδαμε τη φωτογραφία αυτή νωρίς (στη διαδικασία επιλογής) και ξέραμε ότι ήταν μια σπουδαία φωτογραφία».

Για τον Χουάνγκ Γουέν, μέλος της επιτροπής και διευθυντής ανάπτυξης νέων μέσων στο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, η φωτογραφία «σε αναστατώνει»: «βλέπετε την αγωνία και την ένταση εκφρασμένη με ευαισθησία, η εικόνα δείχνει τη φόρτιση και τα συναισθήματα ενός πατέρα που προσπαθεί να περάσει ο γιος του σε έναν κόσμο στον οποίο θέλει να ανήκει».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here