Μια νόσος μα ποια νόσος; Σίγουρα όχι η εγκεφαλική παράλυση…

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Εγκεφαλική παράλυση, ή αλλιώς, μια νόσος που δεν είναι νόσος…

Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας διαβάζοντας τον πιο πάνω τίτλο στην εισαγωγική εισήγηση ημερίδας σχετικής με την εγκεφαλική παράλυση (διοργανωτής το Aegean College, σήμερα 7/10, στην Αθήνα). Νιώθαμε να γυρίζουμε δυο δεκαετίες πίσω με όρους Ελλάδας, όταν η ιατρικό-κεντρική προσέγγιση των θεμάτων αναπηρίας ακόμα πρωταγωνιστούσε. Δυο δεκαετίες πίσω με όρους Ελλάδας και καμιά εξηνταριά χρόνια με όρους προηγμένων δυτικών κοινωνιών.

“Η εγκεφαλική παράλυση σίγουρα δεν είναι νόσος” – ευφυώς σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η παρεμβατική Κίνηση Χειραφέτησης ατόμων με αναπηρία – “όμως νόσος ήταν και δυστυχώ εξακολουθεί να παραμένει η ιατρικό-κεντρική προσέγγιση των θεμάτων αναπηρίας”. Με δικά μας λόγια: Το φαινόμενο των νεοελληνικών καιρών “της κρίσης” να θέτονται αρμοδίως προς συζήτηση – “είναι νόσος, δεν είναι νόσος” – θέματα λυμένα σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο εδώ και εξήντα χρόνια, διά της χρήσης παντελώς ανόητων στη βάση τους “εξυπνάδων” έχει παραγίνει. Τελεία και παύλα.

Αντί επιλόγου, αρκούμαστε απλώς να υπενθυμίσουμε τα θεωρούμενα εδώ μια εικοσαετία – και την χώρα μας – κεκτημένα και αυτονόητα: Η σύγχρονη έννοια της αποκατάστασης δεν συνδέεται … διαλεκτικά με τη «βλάβη» αλλά αποκλειστικά με την κοινωνική ένταξη. Των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση αν αναφερόμαστε σε εγκεφαλική παράλυση, των ατόμων με την όποια άλλη αναπηρία αν αναφερόμαστε στην όποια άλλη αναπηρία…

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here