Μια αγκαλιά, αντίδοτο στο δανέζικο «σπρέι κατά προσφύγων»

Ακτιβιστές και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Δανία καλούν τους συμπολίτες τους να λάβουν μέρος στην καμπάνια αλληλεγγύης «μια αγκαλιά στους πρόσφυγες» ως απάντηση του σπρέι κατά των προσφύγων, που κυκλοφόρησε το ακροδεξιό κόμμα της χώρας.

%cf%83%cf%80%cf%81%ce%ad%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b3%cf%89%ce%bd

Ακτιβιστές και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Δανία καλούν τους συμπολίτες τους να λάβουν μέρος στην καμπάνια αλληλεγγύης «μια αγκαλιά στους πρόσφυγες» ως απάντηση στο «σπρέι κατά των προσφύγων», που κυκλοφόρησε το ακροδεξιό κόμμα της χώρας.

Το σπρέι που μοίρασε το κόμμα «οι Δανοί» που ίδρυσε ένας πρώην νεοναζί, γράφει στην ετικέτα «ψεκασμός ασύλου» και δόθηκε, κυρίως, σε γυναίκες επειδή όπως υποστηρίχθηκε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι η πλειονότητα των ανδρών που επιτίθενται σεξουαλικώς στη Δανία, όπου το σπρέι πιπεριού, είναι απαγορευμένο.

Ο Ντάνιελ Κάρλσεν, πρόεδρος του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος, που ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Ιουνίου του 2015 με 21% των ψήφων, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στη διανομή των σπρέι κατά των προσφύγων, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να φύγουν από τη χώρα.

Ο ίδιος είπε ότι 137 άτομα πήραν το σπρέι στην πόλη Χαντερσλέβαντ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του προγραμματίζει και νέες διανομές  την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτήν την πόλη βρίσκεται κέντρο φιλοξενίας το οποίο στεγάζει αυτή τη στιγμή περίπου 140 αιτούντες άσυλο.

Για τα ρατσιστικά κουτιά ψεκασμού υπάρχουν προς το παρόν ανάμικτα συναισθήματα και αντιδράσεις.

Μια γυναίκα δήλωσε ότι είναι αηδιαστικό και μια άλλη ότι νιώθει με αυτό πιο ασφαλής ενώ πολλοί κάτοικοι που παρακολούθησαν τη διανομή τους είπαν ότι αισθάνονται προσβεβλημένοι.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τόνισε ότι προκαλεί σοκ η διανομή του εν λόγω σπρέι, καταδικάζοντας τέτοιες πρακτικές. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «η UNHCR επικρίνει έντονα το ότι αυτού του είδους το γεγονός έλαβε χώρα στη Δανία, βάζοντας στο στόχαστρο αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ανθρώπους που έχουν ήδη υπομείνει τόσα πολλά».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here