Μιας επιστολής μύρια έπονται

ΦΩΤΟ: EUROIKINISSI

της Βάνας Φωτοπούλου

Η είδηση είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη. Ανώτατη δικαστική λειτουργός μηνύει πολίτη. Αντιγράφω: «Μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Στ. Τσακυράκη υπέβαλε πριν από λίγες μέρες η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου με αφορμή επικριτικό σχόλιό του στην προσωπική  του ιστοσελίδα».

Ποιο ήταν το ατόπημα και μάλιστα μηνύσιμο του κ.Τσακυράκη; Η σκληρή κριτική που άσκησε εναντίον της πρώτης τη τάξει δικαστικής λειτουργού , χρησιμοποιώντας ως όχημα την πρωτοβουλία της να στείλει  τον Ιούλιο του 2015 επιστολή στους ομολόγους της των κρατών-μελών της ΕΕ για να τους ενημερώσει για τη θέση του ελληνικού λαού και την κατάσταση στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι το περιεχόμενο της επιστολής της προέδρου του ΑΠ και όχι το περιεχόμενο του σχολίου του μηνυόμενου,  από όποια γωνιά και να το δει κανείς, είναι πρωτοφανές. Παρέμβαση με πολιτικές κρίσεις και αξιολογήσεις. Εδώ η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί. Ο δικαστής είναι και πρέπει να είναι πολιτικό ον. Ο δικαστής όμως δεν παίρνει πολιτική θέση. Η συνταγματική επιταγή είναι σαφής.

Ο κ.Τσακυράκης καλεί την κ.Θάνου να παραιτηθεί και τις αποδίδει τους χαρακτηρισμούς «αφελής» και «πολιτικάντης».

Δεν θα υπερασπιστώ το αυτονόητο. Την ελεύθερη έκφραση και κριτική απέναντι σε πρόσωπα που είναι φορείς εξουσίας.

Θα μεταφέρω το σχόλιο για την επιστολή Θάνου, του τέως προέδρου του ΣτΕ Κωνσταντίνου Μενουδάκου, υπόδειγμα ακέραιου δικαστή, με βαθιά επιστημονική κατάρτιση και κυρίως νηφαλιότητα στο προσωπικό του ιστολόγιο.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι προέρχεται από ανώτατο δικαστή μία τόσο αφελής ενέργεια που εκθέτει θεσμικά και πολιτισμικά την ελληνική δικαιοσύνη. Διατηρώ ακόμη την ελπίδα ότι η είδηση δεν είναι ακριβής και θα διαψευστεί».

Και θα παραθέσω και την άποψη των προέδρων Πρωτοδικών Χριστόφορου και Χαράλαμπου Σεβαστίδη, οι οποίοι, από όσο γνωρίζω, ήταν οι μόνοι εν ενεργεία δικαστές που είχαν την παρρησία να διαφωνήσουν δημοσίως με ανάλογη κίνηση της κ. Θάνου, τον Φλεβάρη του 2015.

Ηταν την περίοδο που ηγείτο της  Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (λίγους μήνες αργότερα επελέγη για τη θέση του προέδρου του ΑΠ) και είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ όπου του γνωστοποιούσε ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει την κυβέρνηση.

Εγραψαν τότε οι δύο δικαστές:

«Με ποια αλήθεια ιδιότητα απευθύνεστε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γνωστοποιείτε ότι ο Ελληνικός Λαός στηρίζει την Κυβέρνηση; Είναι κανείς από μας εκφραστής της λαϊκής βούλησης ή αυθεντικός ερμηνευτής της;

Αποτελεί ή όχι ευθεία παρέμβαση στις πολιτικές διεργασίες η θέση που παίρνετε ότι «ο λαός δεν έχει ευθύνη για την σπατάλη του δημοσίου χρήματος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για την εσφαλμένη φορολογική πολιτική»;

Και το βασικότερο όλων: Πού ήσασταν κ. Πρόεδρε 3 χρόνια και δεν αντιληφθήκατε το μέγεθος των δεινών του ελληνικού λαού; Η φτωχοποίηση και η δυστυχία των Ελλήνων εμφανίστηκε ξαφνικά μετά την 25η Ιανουαρίου και την εκλογή νέας κυβέρνησης;

Σε προτάσεις που έγιναν στο Δ.Σ. πριν από 2,5 χρόνια για πορεία διαμαρτυρίας των Δικαστών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και για δήλωση συμπαράστασης στους τότε απεργούς εργάτες και δημοσίους υπαλλήλους, η απάντησή σας ήταν ότι «εμείς δεν έχουμε καμία δουλειά με τους ταραξίες».

Οι χθεσινοί ταραξίες κ. Πρόεδρε είναι οι σημερινοί δυστυχισμένοι Έλληνες. Όταν καταθέσαμε στη ΓΣ πρόταση για διεξαγωγή Συνεδρίου με κύριο θέμα την αντισυνταγματικότητα εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου, εσείς αρνηθήκατε να εκτελέσετε τη σχετική απόφαση της ΓΣ για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με την τότε Κυβέρνηση.

Στις δηλώσεις σας στον τύπο επικεντρωνόσασταν στα μισθολογικά του κλάδου και δεν κάνατε καμία αναφορά στην κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. Αυτά που δεν λέγατε εσείς τότε, τα λέγαμε εμείς με τις παρεμβάσεις και τα άρθρα μας, χωρίς να λογαριάζουμε το τίμημα. Και η σημερινή επιστολή σας αλήθεια που αποσκοπεί; Υπάρχει νοήμων άνθρωπος που πιστεύει ότι θα ευαισθητοποιηθεί απ’ αυτήν ο κ. Γιουνκερ; Είναι τόσο απλή η χάραξη πολιτικής που με μια συγκινητική επιστολή επηρεάζονται οι θεσμικοί εκπρόσωποι και τα επιχειρηματικά συμφέροντα;»

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here