Μητσοτάκης: Η ασφάλεια στην πρώτη γραμμή

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Τα ζητήματα ασφάλειας έρχονται στην πρώτη γραμμή» καθώς «είμαστε στην πρώτη γραμμή νέων προσφυγικών ροών», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με το Ίδρυμα Konrad Adenauer στο Ινστιτούτο Goethe, με θέμα: «Θρησκευτικός ριζοσπαστισμός: Μια πρόκληση για την Ευρώπη».

Σε χαιρετισμό του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι τα ζητήματα του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού έχουν μπει για τα καλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

«Είναι ζητήματα που δεν τα αντιμετωπίζουμε με την ανάλογη προσοχή στη χώρα μας. Βρίσκονται, όμως, στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία όπου διαπιστώνουμε ότι, στο πλαίσιο και της προεκλογικής εκστρατείας για τη Γαλλική προεδρική εκλογή υπάρχει σχεδόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα, παρά για τα ζητήματα που αφορούν την ίδια την οικονομία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «έχουμε ένα θετικό παράδειγμα στη Θράκη, ως ενός χώρου πολιτικής και θρησκευτικής συνύπαρξης. Ένα θετικό παράδειγμα, το οποίο πρέπει να το τονίζουμε και πρέπει να το υποστηρίζουμε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί. Και πρέπει να κατοχυρώσουμε και να επενδύσουμε και να χτίσουμε πάνω στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας, που μπήκαν πριν από περίπου 25 χρόνια».

Στην εκδήλωση μίλησε ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων και ειδικός σε ζητήματα που αφορούν τον σύγχρονο ισλαμικό και αραβικό κόσμο Ζιλ Κεπέλ, ο οποίος υποστήριξε ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος, χάθηκαν 10 χρόνια που δεν συζητήθηκε το θέμα ανάμεσα στους ειδικούς αναλυτές και τους πολιτικούς», σκιαγράφησε τις τρεις ηλικίες του Τζιχαντισμού, τονίζοντας ότι είναι «απολύτως απαραίτητο να καταλάβουμε την κοσμοθεωρία των ανθρώπων αυτών για να μπορέσουμε να αναλύσουμε και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του ισλαμικού φονταμενταλισμού».

Ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας από την πλευρά του σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η δυτική κοινωνία στο σύνολό της πληρώνει τραγικά λάθη επιλογών και τεράστιες ιστορικές αφέλειες» και τόνισε ότι «αυτό που οφείλει να κάνει είναι να αναγνωρίσει την πρόκληση, και αυτό ήδη το έχει πράξει στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την απόφαση του 2008 και διάφορα βήματα μετά σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να λάβει μια σειρά από πολύ απτά και πρακτικά μέτρα στο επίπεδο της ασφάλειας, και κυρίως να αντιληφθεί κάτι το οποίο είναι μια τεράστια ιστορική πρόκληση. Να μην πέσει στην παγίδα των αντιπάλων της».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here