Μηδενική ανοχή στα ιδρύματα – κολαστήρια, αγώνας μέχρι τελικής δικαίωσης

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Παρουσίαση 17λεπτου οπτικοακουστικού μονταρισμένου υλικού – αδιάψευστου ντοκουμέντου των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης δεκάδων παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία στο πρώην ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας. Πρόκειται για την  κορύφωση μιας παρέμβασης που ξεκίνησε μια εβδομάδα πριν με την τετραήμερη κατάληψη από πλευράς μελών της Κίνησης Χειραφέτησης ανθρώπων με αναπηρία του άθλιου αυτού – και όχι μοναδικού στη χώρα μας – “ιδρύματος”. Μέχρι την αμέσως επόμενη κορύφωση. “Όσες χρειαστούν” μας λένε τα μέλη της “Κίνησης”, εκτιμώντας (ορθότατα) ότι “ο αγώνας ενάντια στα τείχη της κοινωνικής σιωπής και συνενοχής που επιτρέπουν σε κολαστήρια όπως το συγκεκριμένο να υπάρχουν, δεν είναι στιγμιαίος αλλά μακράς διαρκείας, συνεχής”.

documentarylexaina

Οι δημοσιογράφοι που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της “Κίνησης” και θα δώσουν το “παρών” την Δευτέρα το μεσημέρι (12 ακριβώς) στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, καλούνται να μην αρκεστούν στα αντανακλαστικά της στιγμής που είναι βέβαιο ότι στο έπακρο θα ενεργοποιήσει η δύναμη της εικόνας: Ανθρώπους με αναπηρία καθηλωμένους, “αιχμαλώτους” σε κλουβιά, δεμένους σαν άγρια ζώα στα κρεβάτια τους, σε συνθήκες άθλιες που ευτελίζουν κάθε υποψία ανθρωπισμού και κάθε πρόσχημα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Προσκαλούνται, από την Κίνηση Χειραφέτησης ανθρώπων με αναπηρία, για το κάτι παραπάνω, αυτό που ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν έχει με την συνείδηση που του πρέπει συμβεί: Υπερβαίνοντας την στιγμή, τη συγκυρία, να δεσμευτούν ότι θα “φωτίζουν” διαρκώς την άκρως αντί-δημοκρατική αθλιότητα του “ιδρύματος” των Λεχαινών και όχι μόνο, μέχρι την στιγμή που θα εκλείψει. Διότι, όπως οι της “Κίνησης” αληθώς χειραφετημένα επισημαίνουν, “το γκρέμισμα των τειχών της σιωπής και της συνενοχής δεν είναι πράξη/ στάση της στιγμής, αλλά ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας”.

Με μια κουβέντα: Οι  της Κίνησης Χειραφέτησης ανθρώπων με αναπηρία διεκδικούν συμμάχους – το προσκλητήριό τους δεν εξαντλείται στον χώρο της δημοσιογραφίας, απευθύνεται ευρύτερα στους λεγόμενους ενεργούς δημοκρατικούς πολίτες – ώστε ο αγώνας ενάντια στα “ιδρύματα” – κολαστήρια  να είναι τούτη τη φορά αληθινά μετωπικός, να δοθεί δεσμευτικά μέχρι τελικής δικαίωσης. Και, κρίνοντας από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα τους, μοιάζει να το εννοούνε…

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here