Με e-περιουσιολόγιο, on line σύνδεση με εφορίες, τράπεζες,κτηματολόγιο αλλά και like σε fecebook, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Ετοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα προσφερόμενα ηλεκτρονικά μέσα στην μάχη για εντοπισμό κρυμμένου πλούτου και την ανακάλυψη νέες φορολογητέας ύλης είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, τα νέα όπλα των φοροελεγκτών θα είναι εκτός του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που θα τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Φεβρουάριο, η on line σύνδεση τους με όλες τις βάσεις δεδομένων σε τράπεζες, εφορίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολόγιο.

Ωστόσο αυτό που εκπλήσσει είναι ότι οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί  θα μπορούν πλέον κάνοντας ένα like ή πρόταση φιλίας στις εφαρμογές των social media (Facebook, Instagram κ.τ.λ.) που διατηρεί το ελεγχόμενο πρόσωπο, να αναζητούν κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας ή πιθανό πολυτελή βίο που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι φοροελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του ΣΔΟΕ και άλλων κρατικών υπηρεσιών θα θέσουν στο στόχαστρο 1.800.000 Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου πολιτών και επιχειρήσεων για τους οποίους ήδη υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Βασικός στόχος των νέων ελέγχων που έχουν όπλο την τεχνολογία είναι, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, αλλά και να περάσει το μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί πλέον να μείνει κρυφό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει ειδική ελεγκτική εφαρμογή, η οποία προς το παρόν εφαρμόζεται πιλοτικά και από τον επόμενο μήνα θα «τρέξει» στην πλήρη της μορφή, σύμφωνα με την οποία οι ελεγκτές θα πληκτρολογούν έναν ΑΦΜ και μέσα σε 24 ώρες το ίδιο το σύστημα, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση θα αντλεί από πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφόρησης αρκετά στοιχεία και θα βγάζει ένα μήνυμα: Να συνεχιστεί ή όχι ο φορολογικός έλεγχος.

Ουσιαστικά μέσα σε 24 ώρες ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών θα έχει στοιχεία που θα συνθέτουν πλήρως το προφίλ του υπό έλεγχο φορολογούμενου και το σημαντικότερο μέσα από μια προηγμένη ανάλυση κινδύνου θα βγάζει αποτέλεσμα για το αν το πρόσωπο του οποίου το ΑΦΜ πληκτρολογήθηκε πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω, γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και στοιχεία φοροδιαφυγής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here