Με 20 εκατ. δολάρια θα «πατσίσει» το Ισραήλ το φόνο 10 Τούρκων στο Mavi Marmara -στο φόντο και οι συμφωνίες φυσικού αερίου

Συμφωνία διακανονισμού για το ρεσάλτο του Ισραήλ  στο πλοίο Mavi Marmara κατέθεσε το Ισραήλ (και θα περάσει τώρα από την τουρκική Βουλή). Το Ισραήλ προτείνει να καταβάλει αποζημιωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων και η Τουρκία σε αντάλλαγμα να  αποσύρει οιαδήποτε διεκδικηση.

Η διένεξη αυτή κρατάει 6 χρόνια και έφερε Τουρκία και Ισραήλ στα πρόθυρα πολέμου το Μάιο του 2010, όταν ο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara προσπάθησε να διασπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Γάζα.

Ο ισραηλινος στατός επενέβη στη ναυαρχίδα της νηοπομπής που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και σκοτώθηκαν δέκα Τούρκοι υπήκοοι

Η επίσημη ισραηλινή συγγνώμη ήλθε τρία χρόνια μετά διά στόματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τότε αρχικά συμφωνήθηκε να δοθεί αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις δεν αποκαταστάθηκαν πλήρως μέχρι και φέτος τον Ιούνιο.

Στο φόντο όλων αυτών των «φιλικών διευθετήσεων» το Reuters εκτιμά ότι βρίσκονται οι συμφωνίες φυσικού αερίου της Μεσογείου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here