Με τις πλάτες της Ελλάδας ανένδοτος ο Σουλτς προς Ερντογάν

Απειλεί ο Σουλτς ότι αν η Τουρκία δεν αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό της νόμο (το σημείο κλειδί  ουσιαστικά είναι οι Κούρδοι και οι δημοσιογράφοι που διώκονται για το Κουρδικό) η Ευρώπη δεν θα δώσει το τρίμηνο «ελευθέρας» που είχε τάξει στους Τούρκους πολίτες (η μη απαίτηση βίζας από τους Τούρκους για την ζώνη Σένγκεν ήταν ένα απο τα «προαπαιτούμενα» για να γινει πιο ενεργή η Τουρκία στην ανάκαμψη των προσφυγικών ροών προς Ευρώπη, δηλαδή…. προς Ελλάδα).

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς διαμηνύει στην Άγκυρα πως οι Βρυξέλλες θα πουν το τελικό «ναι» μόνο εφόσον τηρηθούν οι όροι που ειχαν τεθεί προ διμήνου. Και προσθέτει εκ του ασφαλούς, με κλεισμένα τα συνορα της ΕΕ και την Ελλάδα αφημένη στη μοίρα της, ότι «η  Τουρκία σαφώς δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και αμφιβάλλω κατά πόσον θα της εκπληρώσει  μέχρι τον Ιούλιο».

Η δήλωση του Σουλτς ήρθε μετά την εμπρηστική προχτεσινή δηλωση του Ερντογάν (ο οποίος προφανώς υιοθετεί σκληρή στάση στο παζάρι)  ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη  αποτελούν καταφύγια της πολιτικής πτέρυγας τρομοκρατικών ομάδων». Ο Ερντογάν επίσης χαρακτήρισε «μαύρη κωμωδία» το γεγονός ότι η Ευρώπη κάνει μαθήματα στην Τουρκία για τον αντιτρομοκρατικό της νόμο.

Υπενθυμίζουμε ότι η  ΕΕ, στο παζάρι για τις ανάσχεση των προσφυγικών ροών, είχε τάξει στην Τουρκία τρίμηνη βίζα χωρίς διαδικασίες σε όλους τους Τουρκους πολίτες για οποιαδήποτε χώρα της Σένγκεν, αλλά είχε βάλει και 70 όρους, ένας από τους οποίους ήταν η  Τουρκία να κάνει αλλαγές σε ορισμένους νόμους της,  όπως σε ό,τι αφορούσε στην  αντιτρομοκρατική νομοθεσία, και να την ευθυγραμμίσει με την ευρωπαϊκή.

Μιλώντας στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει πρώτα η ίδια τους νόμους της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα τηρήσει την υπόσχεσή της για κατάργηση της βίζας μέχρι τον Οκτώβριο.

Προφανώς ο Ερντογάν πριν από μια εβδομάδα δεν «ξεφορτώθηκε» μόνον τον Νταβούτογλου, αλλά και γενικά το ήπιο πρφίλ που ο δεύτερος προέβαλλε τόσο  στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here