Με Σαπέν σήμερα ο Τσακαλώτος και Μοσκοβισί αύριο, για να ξεκολλήσει η αξιολόγηση-Υπό συζήτηση η επέκταση του κόφτη ως το 2020

 

Την παρέμβαση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μ. Σαπέν, με τον οποίον συναντάται το απόγευμα στο Παρίσι, θα ζητήσει ο Ευκλ. Τσακαλώτος προκειμένου να επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση και να ολοκληρωθεί το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση.   Με δεδομένα τα όσα δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα τόσο ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, αποδεχόμενη την επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το πέρας του προγράμματος το 2018, έως το 2020, ως ένα είδος μηχανισμού εγγύησης για την επίτευξη των πράγματι υψηλότατων πρωτογενών πλεονασμάτων(3,55 του ΑΕΠ).

Με τον τρόπο αυτόν, εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα αρθούν οι επιφυλάξεις των εκπροσώπων των θεσμών και ιδίως του ΔΝΤ το οποίο απαιτεί πρόσθετα μέτρα 4,2 δις μετά το 2018 για την επίτευξη των στόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να προτείνει τόσο τη χρονική επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και την εφαρμογή τού στο ύψος του αφορολόγητου ορίου. Για τη εμίωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ ετησίως(δηλαδή σε μισθούς 400 ευρώ), ζητεί μετ΄επιτάσεως το ΔΝΤ.

Διαδίδονται επίσης σενάρια για επέκταση του κόφτη σε περικοπές συντάξεων, τα οποία επί του παρόντος διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές. ως γνωστό, το ΔΝΤ επιθυμεί να ξανανοίξουν πτυχές του ασφαλιστικού, βάζοντας στο τραπέζι το ζήτημα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς για τις παλαιές συντάξεις, κάτι που θα οδηγούσε σε αυτόματη μείωση συντάξεων ώς και 30%!

Με τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις η Ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατή και επιτρεπτή, η προκαταβολική ψήφιση δημοσιονομικών μέτρων υπό την αίρεση της μη επίτευξης των στόχων.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσακαλώτος θα ζητήσει την συμπαράσταση των ευρωπαικών θεσμών στην επαναφορ’ά των συλλογικών συμβάσεων κάτι που αποτελεί άλλωστε ευρωπαικό κεκτημένο.

Η κυβέρνηση θέλει να ξεμπλοκάρει την διαδικασία για να προλάβει, τον Μάρτιο,  την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, προσδοκώντας ότι αυτή θα αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την ομαλότητα στην ελληνική οικονομία και θα στείλει ισχυρό μήνυμα στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων.

Οι συναντήσεις Τσακαλώτου γίνονται ενόψει της δυνεδρίασης του EWG την Πέμπτη, όπου η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να υπάρξει απόφαση επανεκόνησης των διαπραγματεύσεων.

Πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φεβρουαρίου.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here